Izbeglice rat Ukrajina
Izbeglice rat Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

U Srbiju je, od 25. februara do 9. marta ušlo ukupno 6.784 državljana Ukrajine, a izašlo njih 5.721, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin je na sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova rekao i da „u Srbiji do sada nije primećen masovan priliv državljana Ukrajine“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi 021.

„Lica za koja su izvršene prijave boravišta su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja“, rekao je on.
Napomenuo je da nadležni u Srbiji, za sada, „ne očekuju nikakav masovni priliv lica iz Ukrajine“

„Mi smo jedina zemlja na migrantskom putu koja je u stanju da se nosi sa posledicama i ove krize i da zaštiti i svoj način života, i da bude odgovorna i humana prema ljudima koji su u problemu“, rekao je on.

Naveo je i da Srbija još jednom, kako je ukazao, „pokazuje da ima institucionalne odgovore na krizu“.

Ukazao je na to da Srbija prema migrantima postupa na human i ljudski način“, te dodao da isto tako štiti svoje građane i ne remeti njihov način života. „Sa istom odgovornošću pristupamo i prema krizi u Ukrajini“, rekao je Vulin.

Na sednici je razmatrana aktuelna situacija u Ukrajini i usvojen Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo tu zemlju. Razmatran su i definisani načini na koji će Srbija rešavati probleme migracionih tokova nastalih usled krize u Ukrajini.

Podnet je izveštaj o stanju u centrima za smeštaj migranata i tražilaca azila i trendovima migracionih tokova iz zemalja Azije i Afrike tokom 2021, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Aleksandra Polovinska: Prihod od koncerta ide za pomoć Ukrajincima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar