Foto: Nova.rs

Firma koja služi za prevoz građana, pod imenom CarGo, čiji su vlasnici, nezvanično, brat premijerke Ane Brnabić, Željko Mitrović, kao i braća Vučić, posluje nezakonito i vara, laže i obmanjuje radnike, kažu Petar Đurić, osnivač Pokreta „Ćale, ovo je za tebe“ i profesor Vladimir Vuletić iz Pokreta „Crno na belo“.

„Pre dve godine nezvanično ovu kompaniju su preuzeli brat premijerke Ane Brnabić, Željko Mitrović, kao i braća Vučić. Kao direktor figurira Vuk Guberinić. Svakako ste imali priliku da vidite da kada saobraćajna policija i zaustavi neko vozilo ovog udruženja, puštaju bez ikakve provere ili kazne. CarGo posluje totalno nezakonito. Prijavljeni su kao firma koja se bavi pružanjem usluga informacione tehnologije. A bave se prevozom građana. Nisam ja za ukidanje CarGo, ali jesam da se registruju na zakoniti način. Reklama za posao, sigurno ste videli, glasi da je minimalna zarada 100.000 dinara. A to je prevara“, rekao je Đurić i nastavio:

„Prvi čovek na koga nailazite prilikom razgovora za posao je Marko Dimitrijević koji vam drži predavanje i prebacuje vas na preduzetnike koji vas navodno prijavljuju i plaćaju poreze i doprinese. U slučaju najmininalnijih ogrebotina, vozačima se skidaju od plata višestruko naplaćene popravke“.

Taksisti iz regularnih asocijacija su ne tako davno protestovali protiv CarGo-a.

 

„Nelegalno točenje goriva za potrebe vozila vrši Đorđe Grmuš protiv koga se vode prekršajni postupci. Kupuju iz Rumunije po ceni od 70 dinara po litru, a onda to isti gorivo prodaju vozačima CarGo po ceni od 168 din po litru. Ovaj čovek mora krivično da odgovara“.

Vladimir Vuletić je na to dodao:

„Za razliku od taksi udruženja koja su registrovana kao taksi prevoznici, CarGo se ne bavi prevozom već pružanjem inovativnih usluga na putu! Vozači su ovde izloženi klasičnom mobingu i ucenama. Od načela koja su uvedena 1. maja 1901. godine prema kojima radnik radi osam sati, osam sati spava i osam sati ima slobodno vreme za kulturu i sport, ovi ljudi služe kao moderno roblje koje radi i po više od 12 sati dnevno da napune prvo džepove moćnicima i u nadi da će neki novac ostati i njima da prehrane svoje porodice i sebe“.

Pročitajte još:

Profesor na Pravnom fakultetu smatra da „njihova prava postoje samo na papiru“.

„To su naši ljudi, naši građani i moramo da im pomognemo da stanemo na put ovom bezakonju i iskorišćavanju. U vreme „ekonomskog tigra“ radnicima je višestruko teže nego 1901. godine kada su čikaški radnici odlučili da stanu na put izrabljivanju, ponižavanju i prevarama od strane poslodavca!

Bivši vozači ove firme, kao i majka jednog od njih, takođe su pričali na ovu temu.

„Prijavio sam se za posao vozača u ovoj firmi jer mi je u ovim teškim vremenima bio preko potreban još jedan, sekundarni prihod. Vrlo brzo sam uvideo svoju grešku. Želeo bih ovim putem da upozorim sve ljude da ništa od onoga što nude kroz reklamu i razgovor u vezi ovog posla, NIJE TAČNO. Ostala su potraživanja novca od preduzetnika Vladimira Đurđevića kod koga sam bio registrovan. Sve što oni obećavaju je LAŽ. Taj novac je nemoguće u ovoj kompaniji zaraditi. Potrebno je preko 10.000 dinara dnevno zaraditi za njih, a tek posle toga zarađujete za sebe i svoju porodicu. U praksi, ako radite svakog dana u toku meseca najviše vam ostaje 1.000 do 2.000 dinara. Nakon prvog meseca, Vladimir Đurđević isplatio mi je 25.000 dinara. Zadužio sam se nenormalnom količinom novca da bih mogao da platim gorivo i radio. Svima vama koji možda razmišljate o eventualnom poslu u ovoj kompaniji: ne nasedajte“, poručuje Andrej.

Drugi vozač Milan takođe prenosi svoje iskustvo rada u ovoj firmi.

„Počeo sam da radim ove godine kod dotičnog Đorđa Grmuša i Marka Dimitrijevića. Za četiri meseca koja sam radio nisam dobio ni jedan jedini dinar, jer su izmišljali štetu i „penale“ koje su mi odbijali od plate. Potkradaju nas čak i na količini goriva koje sipamo na pumpama na kojima smo obavezni to da činimo. Prestao sam da radim nakon toga i počinje da mi preti gospodin Grmuša. Govori mi da zna gde mi članovi porodice rade i gde mi deca idu u školu! Kada se odbiju svi lopovluci sa njihove strane, Grmuša mi je ostao dužan preko 1.000 evra“.

Miholjka Bresko, majka jednog od vozača, kaže:

„Moj sin ima slična iskustva kao i kolege koje su pominjali Andrej i Milan. Otišao je na razgovor za posao gde mu je naloženo da investira u sebe. Kupljena odela, košulje, kravata, parfem, voda i bonbone za klijente. Naravno nije bio prijavljen, niti su uplaćeni porezi i doprinosi. Moj sin je počeo kao vozač a kao jedan vid prevare su mu ponudili „nagradu“ da postane preduzetnik. Firma je prijavljena na mojoj kućnoj adresi i prijavljena su 4 vozača, odnosno radnika. Već nakon prvog meseca uplatili su samo za dva radnika. Od strane knjigovođe te firme nikada nisam dobila odgovor zašto taj novac nije uplaćivan. A mnogo je novca ostalo da se uplati na ime poreza i doprinosa. Obećano mu je da će auto dobiti nakon godinu dana. Tada sam shvatila da je sigurno u pitanju prevara. Posle ovog neprijatnog iskustva ostali su nam samo dugovi. Prva opomena od strane opštine Rakovica iznosi 120.000 dinara. Firmu još nisam zatvorila, jer nisam uspela da izmirim dug u celosti. Obraćala sam se medijima, ali su oni su ostali nemi“.

Vuletić je na kraju naglasio:

„Ovim putem zajedno sa Petrom apelujem na vozače da nam se jave. Pružićemo im svu pravnu pomoć koja im je potrebna. Empatija, snaga, solidarnost i suverenost, to je danas ono što građane Srbije mora da ujedini. Ovde su ugrožena prava na dostojanstven život. Povreda prava na život. Pravna država je nešto što moramo vaspostaviti i zbog toga moramo da se borimo“.

BONUS VIDEO: Vuletić: Vazura je kumu za svadbu poklonio procenat od transfera igrača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare