Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Želim da obavestim građane da ćemo danas ili sutra dobiti 250 hiljada doza ‘Sputnjik V’ vakcine", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. januara. Nije prošlo dan, dva, već punih deset, pa, evo, danas 29. januara u Srbiju stigne 40.000 doza ruske vakcine. To je ustaljena mantra kojom se javnost u Srbiji obaveštava o nabavci vakcina.  

Najpre se najavljuju isporuke u milionima doza, pa stotinama hiljada, da bi, kako se rok isporuke približi, u pitanju bile desetine hiljada.

Ni oni koji redovno prate ne mogu precizno da vam kažu šta nam je sve i koliko obećano, a šta je u stvari stiglo.

Predsednik Aleksandar Vučić je svojevremeno u novembru rekao da je Srbija za kraj 2020. godine i celu 2021. obezbedila 1,8 miliona Fajzerove vakcine protiv koronavirusa. Međutim, u prošloj godini u Srbiju je stiglo svega nekoliko hiljada doza, tačnije 4.875 doza i to 22. decembra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zatim je 4. januara stigao novi kontigent od 18.500 doza, da bi 12. januara bilo dopremljeno još 19.500 doza Fajzerove vakcine. Najavljeno je da će isporuka te vakcine biti jednom nedeljno i to od 15 do 20 hiljada doza.

To se, međutim, nije desilo: „Fajzer“ je objavio da obustavlja distribuciju vakcina dok ne poveća kapacitete proizvodnje, što je izazvalo pravi haos u Evropskoj uniji, koja se isključivo i oslanja na ovaj nemačko-američki proizvod.

Poslednja informacija ili obećanje koje imamo je ono premijerke Brnabić da u ponedeljak dobijamo 9.800 dodatnih Fajzer vakcina.

Ako i prihvatimo objašnjenje da je problem sa Fajzerom objektivno-tehničke prirode na koji nije mogao da utiče državni vrh, kada je obećavao nedeljne isporuke, da vidimo šta se dešava sa ruskom vakcinom koja stiže od kraja prošle i početka ove godine, ali nikako da stigne.

Tako je premijerka Brnabić 10. januara rekla da u Srbiju do kraja meseca stiže 500.000 doza ruske Sputnjik V vakcine. Naravno, kako su dani odmicali broj doza koje treba da stignu se smanjivao, pa je 19. januara predsednik Vučić najavio 250 hiljada doza Sputnjika, da bi do današnjeg dana broj spao na 40 hiljada.

Predsednik je tom prolikom obećao i ugovor sa kompanijom AstraZeneka za oko 800 hiljada doza vakcina objasniviši da će Srbija tu četvrtu vakcinu dobiti preko Poljske. Međutim, ta nabavka se sve manje spominje u javnosti.

U međuvremenu, obećanja čelnih ljudi države upotpunio je i državni sekretar Ministarstva zdravlja i prvi čovek Nacionalnog tela za imunizaciju Mirsad Đerlek koji je srednom januara obećao da će Srbija biti među malobrojnim zemljama u svetu koje će u januaru i februaru imati na raspolaganju 500.000 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, milion doza kineske vakcine i 300.000 „Fajzerove“.

Od svega obećanog za sada jedino je isporuka kineskih vakcina bila prema onome što je najavljeno.

Predsednik Vučić dočekao je kontignet kineskih vakcina  16. januara na aerodromu Nikola Tesla. Predsednik je tom prilikom rekao da je stiglo miliona doza vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, ali je ostalo nerazjašnjeno zašto je Agencija za lekove tih dana izdala uvoznu dozvolu samo za kontigent od 100 hiljada doza.

 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Naravno, predsednik je odbio da objasnio koliko je tačno kineskih vakcina stiglo, kojim tempom stižu i zašto ih je dočekivao u trenutku kada još Agencija za lekove nije izdala dozvolu za njihov uvoz. Po svom običaju, on odmah menja teze i svakoga ko se usudi da upita nešto o dolasku vakcina, dozvolama i eventualnim nejasnoćama kada je u pitanju proces vakcinacije, proglašava antivakserom i protivnikom vakcinacije.

Jasno je da u svetu vlada jagma za vakcinama i da je maloj državi, kao što je Srbija, teško da drži korak sa bogatijim zemljama u nabavci cepiva protiv koronavirusa.

Međutim, to nije razlog da se bombastičnim i nerealnim izjavama o nabavci vakcina zbunjuju građani, jer se na taj način samo stvara panika i gubi poverenje u zdravstveni sistem.

A to nam u ovom trenutku, kada još uvek ne samo da nije pobeđen virus, već se pojavio i neki novi, možda i opasniji soj, nikako nije potrebno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare