Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Manastir Prohor Pčinjski, Džoni Dep, TV Arena - samo su neki od dobitnika državnih odlikovanja za Sretenje u Palati Srbija. Veliku pažnju javnosti privuklo je to što je u ime manastira orden primio kontroverzni vladika vranjski Pahomije, koji je u srpskoj javnosti poznat po ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje maloletnika, dok se slavni glumac Džoni Dep suočava sa optužbama za psihičko i fizičko maltretiranje bivše partnerke Amber Herd.

U Palati Srbija je na Sretenje vladika Pahomije u ime manastira primio Sretenjski orden prvog stepena koji je dodeljen Prohor Pčinjskom za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Vladika Pahomije je već tri decenije na čelu Eparhije vranjske, a javnosti ga pamti po ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika.

Direktor nekadašnjih novina „Vranjskih“ koje su prve pisali o ovom slučaju, Vukašin Obradović za „Novu“ ocenjuje da je ovo jedan čin rehabilitacije vladike Pahomija.

Ističe i da je ovo poruka aktuelnih vlasti svima koji su imali bilo kakve sumnje da postoji otklon države od onoga što se, kako kaže, dešavalo svojevremeno u tom velikom slučaju pedofilije u Eparhiji vranjskoj.

„Ovo je podsmevanje žrtvama vladike Pahomija i jednostavno šamar svima onima koji su na neki način imali veru da će taj slučaj zapravo poslužiti za jedan otklon od nekih devijantnih ponašanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vučić očigledno želi da ‘pokrije’, procenjujući da je broj onih koji podržavaju vladiku Pahomija veći od svih onih koji su se zgražavali nad stravičnim pričama dečaka“, navodi Obradović za „Novu“.

Podsetimo, dečaci su 2002. godine optužili Tomislava Gačića (Pahomija) za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica dečaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili. Ipak, posle višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastarevanja predmeta.

Jedan od dečaka je opisao kako je vladika došao u njegovu sobu u Bogoslovskoj školi, a ovaj iskaz je sud u Nišu presudom odbacio.

„Ulazi u sobu i pita me nešto kao ‘jesi li legao’. Rekao sam mu da sam upravo legao, da mi se baš spava i da sam umoram. Upitao sam ga da li mu nešto treba. Prišao je do mog kreveta, rekao da ne može da spava, da je umoran, pošto je tek došao s puta i da želi da porazgovaramo. Tada je počeo da me pipa i pita ovo i ono. Ja sam se branio i odgovoarao, a onda sam ga zamolio da me ostavi pošto sam umoran, a i ne želim da se nešto dogodi“, glasilo je svedočenje koje su preneli beogradski mediji.

On je u svedočenju naveo da mu je vladika navodno predložio da se „druže“, što je dečak odbio.

„On je i dalje bio uporan, na šta sam zahtevao da smesta izađe iz sobe, da ne bude nekog skandala… Sutradan nisam mogao da ustanem i da ga pogledam u oči. Mislio sam da ću da poludim, hteo sam da pobegnem nekud“, ispričao je tada dečak.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, ali je njegova presuda bila deklarativnog karaktera i nije mogao da se ponavlja postupak protiv Pahomija.

Pojedini roditelji žrtava su nakon što je oslobođen Pahomije naveli za beogradske medije tada da je vladika uništio detinjstvo njihovoj deci i upitali sudije koje su donele oslobađajuću presudu da li mirno spavaju.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije se susreo sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi, i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je, godinu dana kasnije, tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.

Inače, cela priča o Pahomiju krenula je 9. januara 2003. godine u novinama „Vranjskim“ u članku „Gresi preosvećnog“ gde su objavljene kompletne izjave oštećenih, a Pahomijevi branioci su tih godina govorili da se radi o navodno organizovanoj i orkestiranoj kampanji protiv Pahomija.

Pahomije se tada u javnosti „prao“ i pričom o tome da iza svega stoji „albanski lobi kako bi pokorio ovaj deo Srbije“.

„Kad bi uspeli vladici kičmu da slome i da iz vranjskog regiona eliminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, onda bi i njihov pohod na kompletno osvajanje ovog dela Srbije bio mnogo lakši“, bilo je napisano u tadašnjem saopštenju Pahomija.

Bonus video – Od Orašca, do Eko blokade

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar