Irena Nigić i Zlatibor Lončar Foto: Privatna arhiva, TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Samo nekoliko sati nakon što je Nova.rs objavila priču o Ireni Nigić, kojoj je neophodna hitna magnetna rezonanca zakazana tek za dve godine, reagovali su i Ministarstvo zdravlja i Klinički centar za Srbije i zakazali novi termin za 15. jul.

Kako Irena kaže za Nova.rs, nekoliko sati nakon što je tekst objavljen na našem portalu, kontaktirao je radiolog iz Kliničkog centra Srbije.

„Malo pre su me zvali iz Kliničkog centra Srbije i zakazali mi termin za magnetnu rezonancu za 15. jul u 8 sati. Zvao me je radiolog Kliničkog centra, barem se tako predstavio i rekao mi da je lično ministar Lončar urgirao da se za mene nađe termin“, rekla je ona i dodala:

„On mi se izvinio i rekao da nisu znali da je reč o tako hitnom slučaju, na šta sam rekla da je to nemoguće, jer je doktorka imala moju kompletnu dokumentaciju na uvidu. U svakom slučaju, nisam očekivala ovako brzu reakciju i zahvaljujem ministru, a najviše portalu Nova.rs jer sam sigurna da niste objavili tekst, da se ništa od ovoga ne bi desilo“, zaključila je naša sagovornica.

Podsetimo, Nova.rs je objavila tekst u kojem smo još jednom skrenuli pažnju na probleme zdravstvenog sistema u Srbiji. Žrtva propalog sistema ovoga puta bila je Irena Nigić, kojoj je hitno potrebna magnetna rezonanca.

Foto: Privatna arhiva

U Kliničkom centru Srbije termin su joj zakazali za pune dve godine, a očajna žena poslala je pismo predsedniku Vučiću.

Njeno pismo prenosimo u celosti.

“Gospodine Vučiću, meni su danas u KCS Centar za radiologiju i magnetnu rezonancu zakazali magnetnu rezonancu za 9. maj 2024. Bolujem od distrofije, miopatije i polineuropatije. Imam milion pridruženih bolesti. Uput sam dobila od neurologa i oftamologa, obzirom da imam atrofiju desnog oka. Imam 43 godine i majka sam devojčice od četiri i po godine. Suprug je takođe osoba sa invaliditetom. Ja vas pitam da li je to normalno? Zašto celog života izdvajamo za socijalno osiguranje? Da li je to Srbija koju vi vodite? Da li je to vaš slogan “Za našu decu“? Toj deci mi roditelji trebamo živi i zdravi da bi ih odgajali. Kako da ja odgajam svoje dete ako sam onemogućena da se adekvatno i na vreme lečim? Pričate koliko se ulaže u zdravstveni sistem pa zašto se onda na magnetnu rezonancu čeka dve godine? Da li ću ja uopšte dočekati te dve godine? Mene je sramota u kakvoj državi živim, takođe me je sramota kakav nam je zdravstveni sistem. A ko je kriv za to? Sigurno ne ja i moji sugrađani već vi, jer ste vi predsednik države u kojoj je sve po vašoj priči bajno i sjajno. Da li se vi nekada postidite? Da li se bojite Boga? Naravno da ne, jer bi u suprotnom sve bilo mnogo drugačije”.

U razgovoru za Nova.rs Irena Nigić kaže da je ovo uradila iz čistog očaja.

“Pismo sam poslala na Vučićev kabinet. Pisala sam onako kako jeste. Očajna sam jer sam onemogućena da se lečim na vreme i adekvatno. Kažu lekari ne javljaju se pacijenti na vreme. Ma javljamo se mi na vreme, nego nam zakazujete preglede za dve godine”, kaže Nigić.

Bonus video: Nedovršen Klinički centar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare