Vučić: Uložićemo značajna sredstva u odbrambenu industriju

Društvo 26. jul. 202011:5836 komentara
Podeli:
ALEKSANDAR VUCIC, ALEKSANDAR VULIN
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država u odbrambenu industriju uložiti dodatna finansijska sredstva, veoma značajna i dosad najveća.

Vučić je, tokom obilaska tenkovskog bataljona Prve brigade kopnene vojske, rekao da će sa državnom firmom Jugoimport SDPR biti napravljen ugovor o dosad najvećoj narudžbi od domaće vojne industrije, a radi se u oklopnim vozilima „Lazar“, „Miloš“ i haubicama „NORA“.

On je dodao da taj ugovor, koji je dogovoren na dugom sastanku sa rukovodstvom Jugoimporta u subotu uveče, još nije formalizovan i da će to biti urađeno narednih dana.

Vučić je ukazao da je neverovatno da države oko Srbije, i pored toga što im raste javni dug, pronalaze novac za kupovinu oružja i oruđa. Kako je naglasio, Srbija ne želi da učestvuje u bilo kakvoj trci u naoružanju, ali će uvek imati dovoljno da garantuje sigurnost, stabilnost i mir svojim građanima i spreči da je neko napadne.

Prema rečima Vučića, Srbija ne može da prati donacije koje neke zemlje u okruženju – članice NATO dobijaju od SAD, Nemačke i drugih država, ali da zato mora da sama razvija borbena sredstva i sisteme.

On je najavio da će Srbija dalje da razvija lovački i bombarderski deo avijacije, kao i protivazduhoplovnu odbranu (PVO), a već sada ima 10 potpuno modernizovanih lovaca-bombardera „Orao“, kao i „Supergalebe“ G-4.

„Moraćemo da kupimo nekoliko multifunkcionalnih lovačko-bombarderskih aviona. Pokrenuli smo određene inicijative i tražićemo dalje jačanje tih jedinica i PVO kapaciteta“, naveo je Vučić, najavljujući da će do kraja godine Vojska Srbije imati 12 sistema PASARS, opremljenih raketama i topovima 40 kalibra milimetara.

On je istakao da je Vojska Srbije značajno ojačala svoje vazduhoplovstvo i PVO, 20 puta više u odnosu na period pre sedam ili 10 godina. Vučić je u Sremskoj Mitrovici prisustvovao prikazu sposobnosti i praktične obuke tenkovske čete i voda višecevnih bacača raketa „Oganj“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar