Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej preminuo je danas u 7 časova i 7 minuta, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

„U petak, 20. novembra 2020. godine u 7.07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)“, navedeno je na satju SPC.

Međutim, vest je prvo objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Vučić je ujedno i prvi koji je potvrdio smrt poglavara SPC.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Pročitajte još...

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Nova.rs je prethodnog dana objavila vest da je patrijarh preminuo, na VMC Karaburma, gde se lečio od koronavirusa. Za Nova.rs ovo je potvrdilo nekoliko nezavisnih izvora – izvori iz SPC, među njima i jedan vladika, kao i izvori bliski lekarima na VMC, gde se patrijarh lečio već dve nedelje.

Nova.rs je, i pored nekoliko potvrda o smrti patrijarha, koja se dogodila oko podneva prethodnog dana, odlučila da se drži zvanične verzije iz poštovanja prema SPC i vernicima.

Pročitajte još...

Nekoliko medija bliskih vlasti – Novosti.rs, Republika.rs, Informer.rs i Objektiv.rs – takođe su prethodnog dana pustili i pušovali vest o smrti patrijarha, posle čega su je brže-bolje povukli i naveli da je u teškom stanju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare