kompo protest prosvetara vučić đaci, školarci, razred klupa
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock, Goran Srdanov/ Nova.rs

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom televizijskog gostovanja, a posle brojnih protesta prosvetara i medijskih natpisa, odlučio da "obraduje" zaposlene u prosveti sa 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, iz pojedinih prosvetnih sindikata podsećaju da država prosvetarima duguje još "samo 50.000 dinara". Prosvetni radnici poručuju da ovo ne rešava suštinu njihovog lošeg položaja.

Više od 130.000 zaposlenih u prosvetnom sektoru, prema najavama predsednika Srbije, dobiće između predstojećeg pravoslavnog Uskrsa i 1. maja po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći u „znak podrške“.

Ovaj Vučićev potez prema prosvetarima dolazi prvi put od kada je počela epidemija koronavirusa u našoj zemlji, a nakon brojnih protesta prosvetara poslednjih meseci, ali i pisanja portala Nova.rs da su „prosvetari ostali ‘kratkih rukava’ po ko zna koji put“ – kada je pre desetak dana Vučić najavio pomoć za pojedine zaposlene u socijalnim ustanovama.

Izgleda da je predsednik Srbije napokon „čuo“ razočaranost prosvetara, pa je odlučio da ispuni svoje predizborno obećanje, ali ne i zahtev pojedinih sindikata da se isplati trećina dugovanja u visini od 20.000 dinara.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekla je za portal Nova.rs da su prosvetari nakon brojnih akcija „uspeli da iskamče 10.000 dinara od države“.

Ona je pozdravila taj gest o najavljenoj isplati novca, ali i poručila da „država sada prosvetarima duguje samo 50.000 dinara„.

Vučićevu najavu jednokratne novčane pomoći, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, ocenjuje kao „iznuđen potez“ i podseća da je ovo prvi put da prosvetari dobijaju nešto tokom, sada već višegodišnje, epidemije koronavirusa.

„To zavisi od toga koliko budemo uporni da tražimo i vratimo ono što je naše“, odgovorila je Janković na pitanje da li očekuje da prosvetari u narednom periodu ponovo imaju neku jednokratnu novčanu pomoć.

Jasna Janković Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ona je podsetila da su prosvetari zbog velikih dugovanja države bili čak i na sudu.

„Znamo da zdravstvo nikada ništa ni ne traži, a uvek može da dobije, a prosveta je kao po običaju ‘negde u zapećku’ i mislim da su najavljenoj isplati novčane pomoći doprinele samo naše velike akcije u martu. Ponovo je potvrđeno, vredi se boriti“, poručila je Janković za Nova.rs.

„Sramota je što su prosvetari poslednji došli na red“

Maja Perović je nastavnica srpskog u jednoj novosadskoj osnovnoj školi. Ona ističe da 10.000 dinara jednokratne pomoći ne rešava suštinu problema i položaja prosvetara.

„Ne mogu da lažem, 10.000 će dobro doći. Ipak, sramota je što su prosvetari poslednji došli na red. Takođe, ovih 10.000 dinara neće trajno rešiti loš položaj nas nastavnika – rešenje je u većim platama, koje neće vređati naše dostojanstvo“, kazala je Perović za Nova.rs.

Učionica, škola, veronauka
Foto: Shutterstock

„Milostinja za prosvetare“

Učiteljica Vesna Jerotijević iz Čačka rekla je za Nova.rs da najava novčane pomoći može da se tretira kao „milostinja“ ili kao otplata šestine duga države prema prosvetarima.

„Tu navodno obećanu pomoć možemo tretirati kao milostinju ili kao šestinu duga prema prosvetnim radnicima. Državi nije stalo do obrazovanja i do prosvetnih radnika“, istakla je Jerotijević.

Ona je ocenila da je „uloga prosvetara minimizovana, kao i da im je rad devastiran, iako i dalje daju velike rezultate“.

„Kako može da se oseća neko ko se trudi da časno i odgovorno obavlja svoj posao i obrazuje buduće generacije, a da je toliko zanemaren i u nemilosti države“, rekla je Jerotijević o tome što su prosvetari „poslednji na listi za jednokratnu pomoć„.

Vesna Jerotijević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Milan Jevtić, profesor istorije u kragujevačkoj Srednjoj stručnoj školi, saglasan je isto da se radi o „milostinji“ i dodaje da bi ona trebalo da bude „kompenzacija za umanjene plate u ovoj godini“.

„Ovo je lepo, ali potpuno nedovoljno. Ja lično mislim da je bolje da je plata usaglašena sa rastom troškova, da nam to bude kroz povećanje plate, a ne kroz jednokratnu pomoć. Ovako ispada, kao da nam neko daje milostinju. Nema čovek utisak da je to ono što smo mi već zaradili i što nam pripada, nego da je, neka vrsta pomoći ili milostinje. Inflacija je prešla više od deset odsto, rast plata je sedam posto, što znači da smo u ovoj godini imali umanjenje zarada. Verovatno je neko u vlasti ukapirao da mi imamo ove godine manje plate u odnosu na prošlu, da je smanjena naša kupovna moć i da je ovo sada neka vrsta kompenzacije i to nedovoljne“, rekao je ovaj kragujevački profesor za naš portal.

Milan Jevtić Foto: Privatna arhiva

Koji su sve zahtevi prosvetara?

Podsećanja radi, prosvetni radnici u Srbiji tokom brojnih protesta poslednjih meseci, pored jednokratne novčane isplate, tražili su i smanjenje broja učenika u odeljenju na najviše 24 i korekciju zarada od 12 odsto.

Inače, prosvetari su tražili isplatu trećine dugovanja od 20.000, a od toga će barem za sada dobiti samo 10.000 jednokratne pomoći.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Među zahtevima su i promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.

BONUS VIDEO – Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare