Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Aleksandra Petrović/Nova.rs, Shutterstock

Prosvetni radnici u Srbiji i ovaj put su ostali bez jednokratne novčane isplate, odnosno kako ju je izvršna vlast nazvala "solidarne pomoći", i pored brojnih nedavno održanih protesta. Sindikat obrazovanja Srbije naveo je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio obećanje u toku svoje predizborne kampanje da će zaposlenima u prosveti biti isplaćen ovaj novac.

Zaposleni u prosveti i ovaj put su ostali „kratkih rukava“. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je tokom televizijskog gostovanja najavio da će negovateljice, spremačice, vaspitačice i kuvarice u socijalnim ustanovama dobiti jednokratnu isplatu od 10.000 dinara, ali prosvetare nije pomenuo.

„Ima ih 7.980 i to je dobra vest. Kada smo davali jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima njima nismo dali i to je naš dug za njih“, rekao je tom prilikom Vučić.

Svi prosvetni sindikati koji su protestovali poslednjih meseci tražili su od Vlade Srbije jednokratnu isplatu u visini od 20.000 dinara. Međutim, predsednik Srbije im nije ispunio zahteve ni ovaj put. Pored Sindikata obrazovanja Srbije, zbog svega negoduje i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Odrekli su se i nas i naših glasova, ali i našeg posla verovatno, ocenila je u razgovoru za portal Nova.rs predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

„Nas su se odrekli čini mi se još ranije, ne mislim samo sada. Sve to kuda ide naše obrazovanje, kako se za isto ne pita onaj ko u njemu radi, liči mi na to da nam nije potrebno obrazovanje, kao ni obrazovani ljudi“, izjavila je Janković.

Naša sagovornica je ukazala da se vlast setila i zdravstvenih radnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama, a da „silna dugovanja prema prosveti niko ne pominje.

Niko se na to ne obazire, što znači da su se odrekli prosvetnih radnika, ocenila je Janković.

Jasna Janković / Foto: N1

Novog ministra očekuje „dobrodošlica“ kada bude izabran

Upitana o novim protestima prosvetara, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je odgovorila da ih za sada nemaju u planu dok se ne izabere novi ministar prosvetar, odnosno Vlada Srbije.

„Čekamo novu vladu, a onda ćemo naravno imati dobrodošlicu za novog ministra, to uvek radimo… Doček za novog ministra biće kao i za prethodne, da ne bi pomislio taj koji bude došao da se drugačije prema njemu ophodimo“, istakla je Janković.

U slučaju da novi ministar ne bude izabran do avgusta, ono što je sigurno je da će ovaj sindikat svakako praviti protest oko 1. septembra.

„Sigurno ćemo oko 1. septembra praviti neke proteste, da li ćemo to opet u Beogradu ili po školskim upravama, videćemo“, rekla je naša sagovornica i dodala da 1. septembar ne bi mogao da prođe bez nekog obeležavanja svega toga što se ne radi u prosveti.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje da li imaju neke informacije o predlogu solidarne pomoći prosvetarima, za koju je Ministarstvo prosvete navelo da je upućeno Vladi Srbije, Janković je istakla da ovaj sindikat uopšte ne komunicira sa Ministarstvom prosvete i Vladom Srbije, ne zato što ne žele već, kako je kazala, zato što im se ove institucije ne obraćaju.

„Ta priča da je upućen zahtev je bilo u vreme naših štrajkova ili pre njih, pa sada pošto je sve to prošlo, valjda je sve zaboravljeno po toj logici“, ocenila je Janković.

Šta traže prosvetari?

Podsetimo, prosvetari u Srbiji tražili su na protestima smanjenje broja učenika u odeljenju na najviše 24, korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20.000.

Među zahtevima su promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

BONUS VIDEO – Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar