Foto:Shutterstock

Stanari naselja Stepa Stepanović okupljeni u istoimenom udruženju, uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome navode sva neispunjena predizborna obećanja koja su dobili od predstavnika vlasti i najavili organizovanje protesta i van naselja - dok im se ne ispuni zahtevano.

Oni u pismu koje je potpisao dr Zoran Božanić, predsednik Upravnog odbora Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, ističu se da je stanje u ovom delu Beograda neuporedivo lošije nego pre prethodih izbora.

Pošto su zbog brojnih problema pokrenuli proteste, pred izbore 2018. došlo je do interesovanja nadležnih za njihove probleme. Objašnjavaju i da je na inicijativu opštine Voždovac održano više tribina, na kojima su dobili obećanja kako će problemi biti rešeni.

Tako je na jednoj od tih tribina direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić preneo stanarima da je naselje Stepa Stepanović konačno predato u vlasništvo gradu Beogradu, što je bilo neophodno da bi gradske službe preuzele održavanje javnih površiina u gradu. Međutim, ispostavilo se da je ta informacija netačna.

„To se nije desilo do današnjeg dana. Naselje je zapušteno, održavaju ga ad hoc Zelenilo Beograd i Gradska čistoća, iako nisu u obavezi to da čine. Stanari naselja samoinicijativno prazne žardinjere, u kontaktu sa Zelenilom finansiraju sadnju drveća i bave se njegovim zalivanjem. Ima mnogo smeća koje osim stanara nadležni ne čiste ili to rade retko i neplanski“, objašnjava se u pismu Vučiću.

Raniji protesti stanovnika Stepe Stepanovića / Foto: N1

Stanarima je u tom periodu obećana i izgradnja vrtića, što se takođe nije ispunjeno. Sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, kako navode, je najavio da će tokom 2018. biti urađen projekat i obezbeđen novac, da bi tokom 2019. godine počela izgradnja vrtića.

Jedno od neispunjenih obećanja jeste i saobraćajnica kojom bi bio omogućen izlaz iz naselja na ulicu Vojvode Stepe, što je bitno da bi se sprečile saobraćajne gužve i eventualne nezgode.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov izjavila je tako na tribini da su u toku pripremne radnje i da će izgradnja saobraćajnice početi 2019. To njeno obećanje je nekoliko dana kasnije potvrdio i član Gradskog veća Dragomir Petronijević. Stanari podsećaju da ni do toga nije došlo.

U tom periodu stanarima je obećano i formiranje mesne zajednice. To obećanje je 2018. zvanično saopštio predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković koji je rekao da će naselje imati mesnu zajednicu već narednih meseci. Ni to nije ispunjeno.

Obećane su i mere za filtraciju vazduha, kao i organizovanje sastanka o izgradnji druge škole, do čega takođe nikada nije došlo.

Foto: N1

Uz svako navedeno obećanje koje nije ispunjeno, u pismu predsedniku države stanari naselje Stepa Stepanović navode linkove na kojima se mogu videti obećanja pomenutih zvaničnika.

„Na spomenutim tribinama su, inače, prisustvovali ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. Razlog njihovog prisustva, kako je predočeno, jeste da kao nosioci visokih republičkih funkcija budu svojevrsni garanti postignutih dogovora. Nažalost, ništa od navedenog do danas nije urađeno, već je od strane nadležnih odmah nakon izbora generisana neuporedivo gora situacija“, naglašava se u pismu.

Stanari naselja Stepa Stepanović obaveštavaju predsednika da su pre izbora 2018. godine obustavili sve radnje u vezi sa organizacijom građanskih protesta, jer su verovali da postoji „odgovornost, dostojanstvo i data reč kod nosioca funkcije vlasti“.

„No, danas je postalo jasno da je sve ovo bila najprizemnija i neodgovorna predizborna farsa. Obaveštavamo Vas, takođe, da više ne postoje razlozi da se sa naše strane pasivno učestvuje u navedenim obmanama. Zato ćemo pokrenuti sve one aktivnosti koje smo zamrzli pred izbore 2018. godine. Sada ćemo biti primorani da sprovedemo radikalnije mere, s obzirom na to da je situacija lošija u odnosu na prethodni period. Intenzivno radimo na organizovanju građanskih protesta uz izlazak izvan okvira naselja“, poručuju stanari u pismu.

„Od Vas, gospodine predsedniče, kao uticajnog faktora koji je više puta do sada kanalisao rad vršioca funkcija vlasti na raznim nivoima, očekujemo da utičete na odgovorne kako bi se dogovori ispunili“ dodaju.

Traže da oni koji su se obraćali stanarima na tribinama lično dođu u njihovo naselje, da se obrate građanima i za svaki sadržaj, obećan pred prethodne izbore, daju pisane garancije da će biti ostvaren, uz preciziranje
rokova.

„Bez političke ostrašćenosti samo želimo da postojeće probleme rešimo, kako bismo mogli da se posvetimo ‘običnom’, mirnom životu, kako bismo mogli da se posvetimo svojim porodicama“ zaključuje se u pismu.

 

Sporna gradnja crkve

Stanari podsećaju da je odmah nakon izbora 2018. godine nastavljena „divlja gradnja crkve/brvnare sa zvonikom, kotlarnicom i stambenom zgradom“, koje nije bilo u planovima naselja, već je na tom mestu previđen Dom zdravlja.

„Ubrzo se saznalo da je ovo zemljište, nakon neuspele divlje gradnje, zvanično, odlukom Vlade Srbije i suprotno Zakonu o restituciji, dato SPC-u“ objašnjava se u pismu.

Od tada, kako navode, počinju nove nevolje građana, koji su „telima blokirali radove tražeći poštovanje zakona“.

„Situacija je do te mere izmakla kontroli, da je od strane SPC-a realizovano samovoljno ograđivanje žicom i prisvajanje susedne parcele; dovedeno je čak privatno obezbeđenje. Ovo obezbeđenje je pretilo i protivpravno ograničavalo slobodu kretanja građanima na toj novoj, prisvojenoj parceli“ ističu i navode da je u tom delu naselja bila suspendovana država i njeni zakoni.

Izgradnja je sudskom odlukom obustavljena zbog zahteva prethodnih vlasnika parcela da im se vrati zemljište.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare