Foto: ChiccoDodiFC / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditelji čija su deca upisana u državne vrtiće u Beogradu neće morati da plaćaju račune predškolskim ustanovama dok traju vanredne mere obustave rada. Istu odluku doneli su i čelnici grada Niša.

Tu odluku doneo je Štab za vanredne situacije Grada Beograda.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je Štab doneo i preporuku privatnim vrtićima da urade isto.

„Ona glasi da se na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja i Odluke o obustavi izvođenja nastave u školama i redovnog rada u predškolskim ustanovama preporučuje i ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice da ne naplaćuju u periodu dok su na snazi vanredne mere“, rekao je Gak i dodao da očekuje da se preporuka Štaba poštuje.

Gak je istakao da je za vreme vanrednog stanja i uopšte teškog perioda pred nama tokom kojeg će se Srbija boriti sa širenjem koronavirusa potrebna solidarnost i odgovornost svih kako u svakodnevnom ponašanju tako i u poslovanju.

„Nikome u ovom trenutku nije lako, ali je odluka da se vrtići dok deca nisu u njima ne naplaćuju – jedina ispravna odluka“, zaključio je Gak.

I grad Niš doneo istu odluku

Grad Niš je zauzeo stav da za vreme trajanja vanrednog stanja, piše na gradskom sajtu, roditelji neće imati obavezu plaćanja boravka dece u predškolskim ustanovama, prenose Južne vesti.

Na građane se apeluje, dodaje se, da se pridržavaju svih mera i uputstava kako bi smanjili epidemiološki rizik u ovom teškom trenutku.

U Srbiji je 15. marta uvedeno vanredno stanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram