FOTO: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Letu još uvek nije kraj - vremenska prognoza za ovaj vikend obećava uživanje u sunčanom vremenu.

U Srbiji je osvanulo svežije jutro, uz maglu po kotlinama i visoravnima jugozapadne i južne Srbije, međutim tokom dana će biti sunčano i toplo, najavio je Republički Hidrometeorološki Zavod (RHMZS).

Pročitajte još:

Istočni i jugoistočni vetar biće slab do umeren, ali na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno biće jak.

Jutarnja temperatura od 10 do 18, najviša dnevna od 28 do 31 stepena Celzijusa.

Posle svežeg jutra, vreme će i u Beogradu tokom dana biti sunčano i toplo, uz slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura od 14 do 18, najviša dnevna oko 31 stepena.

Biometeorološka situacija u subotu može nepovolјno uticati na nervno labilne osobe i srčane bolesnike. Malaksalost, smanjenje radne sposobnosti i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije. Svima se preporučuje izbegavanje dužeg izlaganja suncu, kao i adekvatna zaštita od očekivano visokih vrednosti UV zračenja, upozorava RHMZ.

otvoreni bazeni u beogradu
Foto:Shutterstock/ToskanaINC

Što se nedelje tiče, očekuju nas slični vremenski uslovi – jutro će biti blago sveže, sa temperaturom do 19 stepeni i malo oblaka. Najviša dnevna temperatura iznosiće 30 stepeni, a duvaće slab, pretežno severoistočni vetar, brzinom do 3 metra u sekundi.

Biometeorološke prilike će i dalјe imati relativno povolјan uticaj na hronično obolele i osetlјive osobe. Blagi oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama i astmatičarima. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi u vidu glavobolјe i poremećaja sna. Savetuje se slojevito odevanje i umerena fizička aktivnost u skladu sa očekivanom jutarnjom i maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha, navodi se u saopštenju RHMZ.

I naredna nedelja biće obeležena toplim vremenom – temperature oko 30 stepeni Celzijusevih zadržaće se sve do petka. Tek u subotu za 7 dana očekuje nas pad temperature, sa padavinama.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar