Podeli
Foto: N1

Svi vozači su u obavezi da od 1. novembra pa sve do 1. aprila imaju sve četiri zimske gume ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Za zamenu guma kod vulkanizera potrebno je izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara, dok je najmanja kazna za kršenje ovog propisa 10.000 dinara.

Pozvali smo jedan od servisa u Beogradu u kom nam je rečeno da se cena zamene letnje za zimsku gumu kreće od 600 do 1.000 dinara po pneumatiku, u zavisnosti od prečnika.

Što se tiče kupovine novih guma, raspon cena je, kako kažu, veliki i kreće se od 5.000 do čak 30.000 dinara po komadu.

“Cene zavise od tipa, prečnika, i proizvođača. Najjeftinije su domaće, Tigrove gume koje se u zavisnosti od dimenzija kreću od 5 do 7 hiljada dinara. Najskuplje su kod velikih automobila, džipova na primer, koji imaju velike točkove, od preko 20 inča”, objašnjava naš sagovornik Milan.

Povezane vesti:

Trošak kupovine novih guma, kako kaže, vozače čeka na svake tri do četiri godine, u zavisnosti od broja pređenih kilometara.

Napominje da nova zimska guma ima dubinu šare od oko 9 milimetara.

Pravilnik o tehničkim uslovima vozila pak zahteva da dubina šare ili gazećeg sloja na pneumaticima ne bude manji od 4 milimetra.

Vlasnik servisa poručuje da adekvatne gume putnicima garantuju veću bezbednost u saobraćaju, kao i da je pored adekvatnih šara važno i da u gumama bude dobar pritisak i da je trap bude dobro urađen.

Vozačima savetuje da gume zamene na vreme.

“U servisu već ima posla oko promene guma, ali se uvek najveći broj javi tek kad padne prvi sneg i onda nastaju gužve i čekanje”, upozorava Milan.

Onima koje sneg i led zatekne sa letnjim pneumaticima, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, preti kazna u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar