Foto: Pokret "Zaokret"

Novogodišnji pehar od 3 metra, 2D dekorativni ram za slikanje sa sirenom od 4 metra, vila, leptiri, svetleći Sneško Belić, voz i anđeo, Vranjance će koštati 25.000 evra, odnosno 2.999.990 dinara, koliko stoji u jedinoj pristigloj ponudi na tenderu JP Urbanizam i izgradnja Grada Vranja.

Prema dostupnim podacima sa Portala javnih nabavki, ugovor će se dodeliti Ateljeu „Kucljak“ iz Beograda, čiji je vlasnik Vladimir Kucljak. Javnosti je ovaj atelje poznat zbog figure vrapca od milion dinara na Adi Ciganliji, ali i zbog 4 novogodišnje figure koje su Zaječarce prošle godine koštale skoro 20.000 evra.

Zaokret, koji sada ima odbornike u Skupštini Grada Zaječara, reagovao je krajem prošle godine na nabavku JKP Timok, koje je za 2.290.000 dinara od istog ateljea Vladimira Kucljaka kupilo četiri novogodišnja ukrasa za park – jedan ćup sa cvećem, jednu svetleću fontanu, svetleću vilu i jedan svetleći prolaz, odnosno podneli su krivičnu prijavu protiv nadležnih.

Uvidom u registar APR-a, saznajemo da je delatnost ateljea „proizvodnja žičanih proizvoda, lanaca i opruga“, kao i da je osnovan u septembru 2017. godine, a za period 2018-2020. godine ne postoje objavljeni finansijski izveštaji. Takođe, Agencija za privredne registre je početkom februara prošle godine odbacila zahtev pomenutog ateljea za promenu naziva delatnosti, odnosno, nisu prihvatili delatnost „usluge uređenja i održavanja okoline“.

Vranje kao deo novogodišnje rasvete koju je za 25.000 ponudio ovaj atelje, dobija „dekorativni ram za slikanje sa sirenom 2D“, koji bi po tekstu iz oglasa, trebalo da bude “izrađen od metalne konstrukcije na kojoj se postavljaju visokokvalitetne, ukrasne PVC girlande i razvodna kutija u zaštiti IP 65 sa konektorima IP68 za obezbeđenje napajanja LED rasvete I povezivanja na napon od 220V”.

„Na metalnoj konstrukciji se postavlja i lančanice u hladno beloj boji 6400k IP 45, lančanice u toplo beloj boji 2700k IP 45, LED kabal u crvenoj boji 3000k IP 65, LED hladno beli kabal 6400k IP 65, LED kabal u toplo beloj boji 2700k IP 65. Visina dekorativne svetleće figure ‘ram za slikanje sa sirenom’ – 2D u najvišoj tački je 4 m“, stoji u tekstu nabavke.

Detaljno su opisane i ostale figure – svetleći Sneško Belić, za koji se “koristi svetleći kabal hladno bele boje, svetlo plave lančanice, tamno plave lančanice i hladno bele lančanice”, potom svetleća lokomotiva, 3D figura “anđeo (vila) sa krilima” od 2.5 metra crveno-bele boje, potom vila sa tri leptira visine 2.5 metra u roze, beloj, svetlo i tamno plavoj boji… Takođe, među 6 figura je i “Novogodišnji pehar” visok 3 metra, bele boje.

U poslednjih pet godina Grad Vranje je za novogodišnju rasvetu ukupno izdvojio za milion dinara manje od aktuelne nabavke (2,05 miliona dinara), a prošle godine praznična dekoracija nije bila predmet neke nabavke, već je korišćena ona koja je 2019. godine iz gradskog budžeta plaćena 800.000 dinara.

Takođe, u modelu ugovora koji je deo konkursne dokumentacije, stoji da je garancija za ove figure koje će Vranjance koštati 25.000 evra svega dve godine od datuma isporuke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare