Putovanje na more dugo 14 sati, žurka, muzika, uglavnom mlada ekipa, toaleti u kojima nema vode - sve to možete iskusiti ako se, poput reportera Nova.rs, odvažite da putujete prugom Beograd-Bar.

Ovo iskustvo platićete 2.900 dinara u jednom pravcu.

Putovanje, koje po planu i redu vožnje treba da traje 11 sati, uvek se nekako oduži. Nisu retka iskustva da se zbog kvara voz zaustavi u nedođiji, pa da putovanje traje i po 20 sati. Ovoga puta „truckanje“ do mora je trajalo 14 sati. Može se reći da smo imali sreće.

Karte se brzo rasprodaju i voz je pun, tako da, ako planirate ovaj put ne odugovlačite sa organizacijom i kupovinom karata.

Reporeter Nova.rs krenuo je iz Beograda vozom u 20:20. Sve je počelo lagano, a završilo se pravom žurkom.

Do Valjeva voz je išao jako brzo, jer je na toj deonici novija i rekonstruisana pruga. Nakon toga počinje da usporava.

Kada smo prošli Valjevo, počelo je pravo ludilo. Voz je stariji, kao da potiče iz doba od pre 40, godina, što je možda i istina. Kupei su podeljeni na „spavaća kola“ i na one sa sedištima.

Ipak, svi uglavnom malđi putnici, su se ubrzo pomešali i tada je krenula žurka.

Foto:Nova.rs

Pevalo se uglas i igralo. Deca, stariji, mlađi, ma svi. Jedno nezaboravno iskustvo, noćna vožnja tokom koje niko ne spavao.

Ipak, utisak o celokupnom putovanju kvari toalet koji je u užasnom stanju.

Foto:Nova.rs

Toalet papira i ubrusa ima, ali vode nema i vrata ne mogu da se zatvore, pa neko mora da dežura i čuva vašu privatnost.

Osim WC-a, sve ostalo je čisto i uredno. Ipak, nedostatk je to što nema nikakvog automata za vodu ili kafu. Ipak se putuje jako dugo.

Kao spas može da posluži to što na svakoj stanici i na granici između Srbije i Crne Gore, uvek uđe neki (pre)prodavac sokova, piva i vode. Tako se nekako preživi.

Verovali ili ne, u vozu radi klima i to dobro, pa je jako hladno tokom noći. Obavezno ponesite neku jaknu ili duks kako biste se ogrnuli.

Granica 

Na granici se ne čeka dugo, maksimum pola sata.Jako su fini naši, kao i carinici Crne Gore. To vam je ušteda vremena, umesto busa koji neretko čami po pet sati na granici. Za one koji ne znaju, granicu prolazite uz ličnu kartu ili pasoš. I jako dobra stvar je to što nema rominga, tako da za razgovore telefon možete da koristite sasvim normalno, bez brige o računu. Ipak, sa korišćenjem interneta budite obazrivi jer, u zavisnosti od mreže i tarife koju koristite, imate ograničen broj uračunatih i besplatnih megabajta.

Važna uputsva

Interneta nema u vozu. Utičnice uglavnom ne rade, pa se dobro napunite kako ne biste ostali bez telefona na pola puta.

Pušenje cigareta je zabranjeno, ali se ta zabrana maksimalno krši. Svi su u hodnicima i na prozorima i duvane kao da sutra ne postoji.

Druženje

Tokom ovako dugog putovanja ljudi se zbliže i druže. Tako je i naš reporter stekao nove poznanike.

„Ja ovako jako dugo putujem, od srednje škole i je menjam trasu. Jednostavno, sve je super sem toaleta, a posebna pohvala za cenu“, rekla je Ružica Topalović (40).

Tu su bila i dva momka iz Valjeva i ovo im je prvo putovanje vozom.

„Mi smo zadovoljni, sve je super i opet ćemo se voziti ovako. Jedina mana je ta da nema pivo gde da se kupi“, rekli su osmnaestogodišnjaci Mihailo i Nemanja.

Foto:Nova.rs

Jedna ekipa u vozu, bila je specijalno vesela, pa su odlučili da malo zapevaju i zaigraju. Obradovali su se kada su čuli da je sa njima novinar portala Nova.rs

„Volimo vas, i čitamo veliki pozdrav. Putovanje je super, ništa nam ne manjka. Sve je odlilčno“, vikali su u glas.

„Meni je bilo super, nervira me to što smo mislile drugarice i ja da ćemo izleteti iz šina u spavaćim kolima, jer je tamo takav osećaj. Nemam neke druge zamerke. Prosto, samo to i naravno toalet koji je po meni katastrofa. I moram da pohvalim posteljine, koje su bile jako čiste i uredne“, primetila je je Jelena Stefanović iz Novog Sada koja je doputovala vozom u Crnu Goru sa drugaricama.

Sve u svemu…

Da sumiramo, kada se u obzir uzmu uslovi putovanja i cena karte, ponuda je prihvatljiva. Voz je najčešće krcat do poslednjeg mesta, ali kada ste u dobrom društvu ovakva putovanja ne padaju teško.

Bonus video: Vozom do CG primorja: Avantura sa neizvesnim krajem

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (51)