Predrag Voštanić
Predrag Voštanić Foto: Nova.rs

Lokalni front iz Kraljeva podneo je krivičnu prijavu MUP-u Srbije za izazivanje opasnosti po zdravlje ljudi, ali i za neblagovremeno obaveštavanje i preduzimanje mera za zaštitu zdravlja.

Zbog požara koji je u subotu izbio na gradskoj deponiji u Kraljevu, dim i nesnosan smrad osetio se kako u prigradskim naseljima, tako i u užem delu grada. Odsek za zaštitu životne sredine u ovom gradu izdao je u utorak saopštenje za javnost u kojem se navodi da je vazduh u Kraljevu prethodnog vikenda bio u kategoriji – zagađen.

U JKP „Čistoća“, u čijoj je nadležnosti upravljanje deponijom koja se prostire na površini od tri hektara, kažu da je požar izazvalo N.N. lice i da su stražari, čim su primetili vatru, o tome obavestili vatrogasce i nadležne gradske službe.

Ali, Kraljevo se nekoliko dana budilo u nesvakidašnjem oblaku dima i smrada, što je zabrinulo i uznemirilo stanovnike grada na Ibru. Dim, nesnosan smrad i pepeo širili su se sa gradske deponije, a požar je zahvatio skoro hektar smetlišta.

Lokalni front iz Kraljeva je u utorak predao krivične prijave u Policijskoj upravi u Kraljevu. Kako su naveli, postoje dva razloga. Prvi se odnosi na pronalazak počinilaca koji su zapalili deponiju, što je izazivanje opšte opasnosti, a drugi na to, kako su istakli, jer niko nije reagovao na opasnost.

“To što mi ne znamo kvalitet vazduha i što je bilo neizdrživo u gradu tih para dana, izazvalo je paniku, bez obzira na stepen zagađenja, odnosno koliko je bio otrovan ili samo iritirajući.

Tako se može desiti da se pojavi bilo kakav otrov ili gas koji nema miris, boju ili ukus, a mi za to saznamo tek posle nekoliko dana kada Zavod za javno zdravlje saopšti. Neko može  ozbiljno da nastrada, a mi tek posle dva ili tri dana to saznamo”, kaže Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Merenja kvaliteta vazduha u Kraljevu obavlja Zavod za javno zdravlje koji je akreditovana ustanova za ove poslove.

Kako piše u saopštenju Odseka za zaštitu životne sredine u Kraljevu, nakon dobijenih rezultata, preliminarne vrednosti PM-10 čestica iznosile su 65 μg/m3 u subotu, i 66 μg/m3 u nedelju, a granična vrednost za dnevni nivo ovih čestica iznosi 50 μg/m3. Preliminarne vrednosti za suspendovane čestice PM-2,5 iznosile su 30 μg/m3 u subotu i 73 μg/m3 u nedelju, dok koncentracije sumpor-dioksida i azotovih oksida nisu bile prekoračene.

BONUS VIDEO: Oprez tokom grejne sezone! Požare izaziva sve ono za šta mislite da je bezazleno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar