Foto:N1

U Vojvodini postoji 12 fabrika vode, a potrebno ih je barem još 50 da bi se rešili problemi sa neispravnom vodom za piće, koje imaju mnoga mesta u pokrajini, piše novosadski portal VOICE.

Za izgradnju 50 fabrika vode bilo bi potrebno 500 miliona evra i još 200-300 miliona za zamenu vodovodnih cevi, rekao je za VOICE profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija.

Po izveštaju Instituta „Batut“, prošle godine u Vojvodini su kontrolisana 43 javna vodovoda, od kojih je svega 11 ocenjeno kao ispravno.

U serijalu članaka o problemima s vodom u Vojvodini, VOICE je naveo da je kvalitet površinskih i podzemnih voda nezadovoljavajuć, a da se većina površinskih voda svrstava u drugu i treću klasu kvaliteta.

„Kanal Dunav-Tisa-Dunav i sekundarni irigacioni i transportni kanali su veoma zagađeni usled ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih i drenažnih voda iz poljoprivrede. Sve veći problem postaje kvalitet podzemnih voda, tako da se sve više dovodi u pitanje mogućnost korišćenja niza izvorišta“, piše u Nacrtu Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine od 2021. do 2035. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Od podzemnih voda zavise dva Regionalna sistema za vodosnabdevanje Vojvodine: Novosadski regionalni sistem u koji se ubrajaju Novi Sad, Beočin, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Temerin, Žabalj, Zrenjanin, i Regionalni sistem gornje Tise, iz kojeg se snabdevaju Subotica, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Kikinda, Ada, Nova Crnja.

Podzemne vode su u Vojvodini primarni izvor snabdevanja stanovništva vodom za piće putem centralizovanih vodovodnih sistema.

BONUS VIDEO: Povređeni radnik Fabrike vode u Zrenjaninu: Ostao sam i bez plate i bez osiguranja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar