Foto: Printscreen/pt.polj.uns.ac.rs, Nova.rs

Pravna savetnica RERI-ja Hristina Vojvodić izjavila je u Danu uživo da postoji mogućnost da kompanija Rio Tinto ponovo krene u pojekat eksploatacije litijuma u našoj zemlji.

Podsetimo, kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju. Iako je iz Vlade Srbije saopšteno da je stavljena tačka na projekat Rio Tinta, ostaje nedoumica zašto Ministarstvo rudarstva i energetike nije prekinulo postupak za izdavanje neophodnog odobrenja, piše N1.

„Pred ministarstvom je Rio Tinto 6. januara 2021. godine pokrenuo ovaj postupak podnošenjem zahteva pribavljanja odobrenja za eksploataciono polje. Kada je najavljeno početkom prošle godine da je stavljena tačka na sve projekte, iznenadili smo se kada smo saznali da je i dalje u toku ovaj postupak pred Ministarstvom za rudarstvo i energetiku. Voleli bismo da znamo koji stu to razlozi, ali obrazloženje ne postoji“, rekla je Vojvodić za N1.

Dodaje da je Rio Tinto čak 11 puta tražio produžavanje rokova.

PROČITAJTE JOŠ

Pojašanjava da u određenim situacijama postoji mogućnost da se odobri produženje rokova za pribavljanje neophodne dokumentacije, ali samo u slučaju da postoje neki opravdani razlozi.

„U ovom slučaju mislimo da se radi o flagrantnoj zloupotrebi Zakona o rudarstvu gde se omogućava kompaniji koja nema kompletnu dokumentaciju da produžava rokove. I to se samo nastavlja. To je trebalo da se okonča odbijanjem tog zahteva, jer kompanija ne može da pribavi rešenje. U pitanju je jako važan dokument, Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije procene uticaja na životnu sredinu“, pojašnjava Vojvodić.

Upitana da li misli da je ministarstvo „stavilo tačku“ na iskopavanje litijuma samo privremeno, sagovornica N1 je navela da ona to ne zna, ali je napomenula da je zabrinjava način na koji je stavljena tačka na ovaj projekat.

„Na isti način na koji je stavljena tačka, na isti način se ponovo može pokrenuti. U pitanju je nesrećan način na koji je ceo slučaj okončan“, ukazuje Vojvodić.

Prema njenim rečiima, organizacija RERI je uputila zahtev Ministarstvu rudarstva da postane strana u ovom postupku, kako bi mogli da prate tok procesa, a takođe je i zatraženo da se ovaj postupak okonča onako kako je i trebalo – odbijanjem zahteva. Međutim, nisu dobili odgoovor do sada.

„Ne mogu da kažem da li je Rio Tinto odustao od projekta, ali mogu da kažem zdravorazumski da ukoliko neka kompanija odlučida napusti projekat neće uložiti svoje resurse da 11 puta traži produženje roka i da podnosi tužbe protiv Reppublike Srbije pšred Upravnim sudom. To su stvari koje ne radite kada odlučite da prekinete projekat“, zaključila je Vojvodić za N1.

BONUS VIDEO: „Imamo iznenađenje“: Iz Gornjih Nedeljica u London na protest – sve zbog Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar