Foto: Printscreen/Rio Tinto, Filip Krainčanić/Nova.rs

Kompanija Rio Sava Exploration, oglasila se povodom teksta objavljenog na portalu Nova.rs i demantovala navoda naših sagovornika.

Odgovor na tekst pod naslovom „Novi način reklamiranja Rio Tinta: „Pozdravljaju“ vas iz Viber inboksa, postaju veliki ekolozi i očigledno ne odustaju od projekta Jadar“ objavljujemo u celosti“:

Netačna je informacija da naša kompanija „,bukvalno kupuje ljude“ i,,da je ljude plašila eksproprijacijom“.

Program održivog lokalnog razvoja je otvoren za Sve zainteresovane strane sa teritorije Loznice i Krupnja i deo je stalne podrške za unapređenje uslova života lokalne zajednice. Programom su ustanovljeni kriterijumi na osnovu kojih će biti određeno ko će biti korisnik programa. Strogi kriterijumi kontrole će biti primenjeni kako bi se obezbedilo da korisnici ovog programa ispoštuju svoje obaveze, predviđeno je i novčano učešće lica kojima budu dodeljena sredstva, kao dodatna garancija da će sredstva biti iskorišćena za definisanu svrhu. Navodi iz teksta da „plašimo ljude eksproprijacijom nisu tačni“ imajući u vidu da je prodaja zemlje vršena u potpunosti na osnovu slobodne volje bivših vlasnika.

,,Netačna je informacija da je naša kompanija krenula u oglasnu kampanju zato što je dobila signal s pravog mesta“ i da se samo čeka signal i odobrenje,,odozgo“.

Oštro demantujemo da kompanija dobija bilo kakve naloge od strane državnih vlasti u vezi sa svojim poslovanjem, već ističemo da poslovne odluke donosi samostalno.

Takođe, izražavamo oštar protest povodom navoda da postojanje i aktivnost kompanije u Srbiji prestavlja spornu i nedozvoljenu aktivnost imajući u vidu da kompanija „Rio Sava Exploration“ doo u svemu posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije i posebno u skladu sa uredbom kojom je ukinut prostorni plan Jadar, te ni na koji način nisu nastavljene aktivnosti koje se odnose na istraživanje i dalju eksploataciju rude jadarita, a koje su pomenutom uredbom onemogućene.

Takođe, ne radi se dalji otkup zemljišta, osim onoga koji je već ugovoren pre ukidanja plana. Ovakvim izveštavanjem stvara se animozitet prema našoj kompaniji i vrši se diskriminacija naše kompanije u Srbiji.

Neistinite su i informacije da našoj kompaniji pomaže i podržava je lokalna samouprava, gradonačelnik Loznice I poljoprivredna savetodavna služba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar