Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Grupa nevladinih organizacija iz Vojvodine saopštila je da je potez Eparhije bačke da zabrani ulaz ekipi Televizije N1 u portu crkve u Srbobranu, gde se obeležavala godišnjica Racije u Bačkoj, diskriminatorski, protivzakonit i anticivilizacijski čin koji SPC i njenim vernicima nanosi ogromnu štetu.

Upozoravamo da porta crkve nije ničija privatna prćija, pa ni ultranacionalističkog i režimu bliskog episkopa bačkog Irineja, već javni prostor dostupan svim građanima, pogotovo kada se u njemu odvija događaj od javnog značaja, kakav je bio parastos žrtvama Racije u Bačkoj, navodi se u saopštenju.

Vojvođanske organizacije ocenjuju da episkop Irinej u svojim istupima, u kojima širi mržnju i deli građane na podobne i nepodobne, mnogo više podseća na one koji su izvršili Raciju nego na njene žrtve.

Ukoliko se javno ne izvini ekipi Televizije N1, episkop Irinej bi zbog ovog antihrišćanskog poteza trebalo da bude raščinjen, poručile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Građanska akcija Pančevo, Pančevo Si Ti, Centar za interkulturnu komunikaciju i
Centar za održive zajednice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar