Vojska Srbije specijalna brigada Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je u svom jučerašnjem saopštenju Informativna služba Ministarstva odbrane po ko zna koji put pokazala i dokazala da je u službi politikantstva i onih koji na najgrublji način krše Ustav, zakone i elementarna prava i slobode profesionalnih pripadnika vojske i nezavisnih organizacija kakve su reprezentativni sindikati.

Iz ovog sindikata su dodali da je više nego očigledno da se neko u Ministarstvu odbrane prepoznao kao krivac za višegodišnje ometanje i grubo gaženje elementarnih prava zaposlenih u vojsci i to što oni od 2015. godine, svoja prava iz radnog odnosa, jedini u javnom sektoru, ne mogu da urede kroz kolektivni ugovor.

„U potpunosti razumemo paniku i strah aktuelnog menadžmenta Ministarstva odbrane, koji je sa razlogom zabrinut što će pripadnici vojske 17. decembra, zajedno sa svojim punoletnim članovima porodica konačno biti u prilici da tajnim glasanjem diskretno sankcionišu one koji su našu vojsku u poslednjoj deceniji ponizili i desetkovali za preko 12.000 profesionalaca. One koji su u kasarne dovodili kriminalce da uvežbavaju gađanje, koji su odgovorni za smrt posade pilota Mehića i Dejana Stojkovića, zbog kojih profesionalni pripadnici vojske nemaju topli obrok i regres, naknadu prevoza u realnom iznosu, koji su ih nezakonito zatvarali u kasarne i odvajali od porodica po nekoliko meseci i za brojne druge probleme sa kojima su se zaposleni u vojsci susretali i borili poslednju deceniju“, istakli su iz Vojnog sindikata Srbije u saopštenju.

Pročitajte još

Naglasili su da je sindikat respektabilna reprezentativna organizacija zaposlenih u odbrani koja ne manipuliše podacima koje plasira u javnost, a podatak o odlivu kadra na koji smo se pozvali javnosti je nedavno saopštio lično načelnik Generalštaba, u jednom od TV gostovanja na javnom servisu.

„Takođe, po ko zna koji put ukazujemo čelnim ljudima sistema odbrane da je osnovno pravo i delokrug sindikata politika, pre svega ona socijalna i da bi lekcije o tome kome priliči, a kome ne, da se bavi politikom najpre trebalo deliti onima koji su svoje najviše vojne položaje i generalske činove politizovali i zloupotrebili učešćem na političkim mitinzima“, zaključili su iz sindikata u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare