Foto: N1

Vojni sindikat Srbije uputio je pritužbu Vladi zbog zloupotreba u postupcima stambenog zbrinjavanja pripadnika Vojske. Kako navode na sajtu, pritužbu su uputili u cilju zaštite prava profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, koje predstavlja i čije interese zastupa.

Tekst pritužbe objavljujemo u celosti:

Predmet: PRITUŽBA, zbog nemarnog odnosa organa uprave u Ministarstvu odbraneizloupotreba u postupcima stambenog zbrinjavanja profesionalnih pripadnika VojskeSrbije

Na osnovu člana 81. stav 1. u vezi člana 3. stav 1. Zakona o državnoj upravi, uimezaposlenih u delatnosti odbrane koje reprezentativni Vojni sindikat Srbije, predstavlja i čije interese zastupa, Vladi Republike Srbije izjavljujemo prigovor zbog nezakonitog i nemarnog rada organa uprave u Ministarstvu odbrane, na štetu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, usled zloupotrebe prava na stambeno zbrinjavanje, onemogućavanja ostvarenja prava koja zaposlenima pripadaju po važećim propisima, u kojima se prepoznaju oblici prevare i korupcije.

Od Vlade Repubike Srbije ovom prilikom zahtevamo da preduzme mere iz svoje nadležnosti da se profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, koji ispunjavaju uslovei imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u skladu sa zakonom i važečim propisima odmah omogući korišćenje i ostvarenje tog prava, a odgovorni za propuste i nastalu štetu sankcionišu.

Za podnetu pritužbu iznosimo sledeće o b r a z l o ž e nj e:

Dana 21. marta 2022. godine, ministar odbrane, dodelio je zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u zakup na neodređeno vreme stanove na mestu bivše kasarne u niškom naselju Bubanj. Radi se o oko 200 stanova. Prethodno je 2016. godine u niškom naselju „Magdon“, u zakup na neodređeno vreme zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dodeljeno 15 stanova. Radi se o stanovima sa pravom otkupa. Činjenično stanje je da su ovi stanovi javno dodeljeni, a stvarno nedodeljeni.

PROČITAJTE JOŠ

Članom 18a. stavom 1. Zakona o stanovanju propisano je „Nosilac prava raspolaganja dužan je da nosiocu stanarskog prava omogući zaključenje ugovora o otkupu stana u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za otkup. Stavom 2. istog člana propisanoje: „U slučaju zahteva za otkup stana koji su podneti do dana stupanja na snagu ovog zakona, nosilac prava raspolaganja dužan je da nosiocu stanarskog prava omogući zaključenje ugovora o otkupu stana u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

U skladu sa navedenim, zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao zakupci su pre više od godinu dana podneli zahteve za otkup stanova, ali nadležni organi Ministarstva odbrane su samo neformalno obavestili zakupce da je zahtev za otkup usvojen, ali većini do danas nije omogućeno da zaključe ugovore o otkupu iako je zakonski rok iz člana 18. stav 1. Zakona o stanovanju davno istekao i država prethodno javno pohvalila da je stanove podelila. Za razliku od većine, u tri slučaja, Ministarstvo odbrane je zaključilo ugovor o otkupu sa trojicom generala, koji su stanove uspešno preneli u svoje vlasništvo. Na koji način se njihova pozicijarazlikuje od pozicije ostalih zakupaca, nije jasno, ali je više nego očiglednodajerečili o diskriminaciji ili o koruptivnim radnjama organa uprave.

Prema informacijama do kojih je došao Vojni sindikat Srbije predmetni stanovi do 26.12.2022. godine, nisu bili upisani u katastru kao vlasništvo Republike Srbije i Ministarstva odbrane, već vlasništvo grada Niša, pa je jasno da kao takvi nisu ni mogli biti predmet ugovora o zakupu niti o otkupu između Ministarstva odbrane i profesionalnih pripadnika vojske kao zakupaca. Ovde ostaju otvorena brojna pitanja poput onih: Kako je moguće da Ministarstvo odbrane dodeljuje stanove i raspolaže tuđim vlasništvom? Ko je iz Ministarstva odbrane zakupce doveo u zabludu da mogu postati vlasnici stanova koji su im dodeljeni, kada to ministarstvo nema pravo raspolaganja tim stanovima niti je njihov vlasnik? Gde je otišao novac zakupaca plaćen na ime zakupnine Ministartvu odbrane, ako Ministarstvo odbrane nema pravo raspolaganja pa samim tim ni pravo na naplatu zakupnine?

Zakupci su se više puta obraćali ministru odbrane i drugim organima Ministarstvaodbrane za pomoć u rešavanju navedene situacije, ali je odgovor izostao ili su im davani besmisleni odgovori poput onog da se očekuje izmena Pravilnika o rešavanju stambenih pitanja i sličnih odgovora koji nemaju niti mogu biti u bilo kakvoj vezi sa problemima zakupaca i stvarnim uzrokom problema.

Sličan problem takođe, pojavio se i u Zaječaru, i to kada je 2021. godine odstrane Ministarstva odbrane, Uprave za infrastrukturu, Vojnog građevinskog centra Niš, jednoj zaposlenoj u Ministarstvu odbrane, na službi u VP 6002 Zaječar, dodeljen stan u zakup nad kojim Ministarstvo odbrane nije imalo pravo raspolaganja. U momentu uvođenja u posed stana, usmeno joj je od strane zaposlenih u VGC Niš, predočeno da u stanu trenutno nema struje, ali da će struja uskoro biti uključena, i da će joj biti omogućeno korišćenje. Sa tim uverenjem, ona i pristaje da potpiše zapisnik o primopredaji stana. Dodanas struja u predmetnom stanu nije uključena što znači da joj nije omogućeno korišćenje dodeljenog stana, iako je Ministarstvu odbrane redovno plaćala zakupnine, isplatila dugovanja za struju i ostale komunalne usluge, koji su nastali pre njenog dovođenja u posed, u nadi da će joj struja nakon toga biti uključena, a da će stan moći nesmetano da koristi. Tek pošto je izmirila tuđe dugove, od strane VGC Niš, objašnjeno joj je da joj struja ipak neće biti uključena zbog nerešenih imovinsko pravnih pitanja nad stanom koji joj je dodeljen. Zaposlena je pretrpela materijalnu štetu i trenutno je u toku priprema za pokretanje sudskog postupka za naknadu štete protiv Ministarstva odbrane. O ovom problemu Vojni sindikat Srbije obavestio je ministra odbrane, ali odgovor nikada nismo dobili.

Sledeći problem odnosi se na 700 useljivih stanova za pripadnike snaga bezbednosti koji iz nepoznatih razloga nisu dodeljeni onima kojima su namenjeni, koji iz dana u dan propadaju i stvaraju nepotrebne troškove (npr. takse za brojila), koji troškovi se nadoknađuju novcem građana ove zemlje. Radi se o rashodima od oko 650.000,00 dinara na mesečnom nivou. Iako je veliki broj profesionalnih pripadnika vojske aplicirao za ove stanove, mesecima ne dobijaju odgovor kada će se sa raspodelom slobodnih stanova početi i kada će moći da uđu u njihov posed. Problem sa ,,stanovima za bezbednjake“ postoji i u slučaju onih koji su već potpisali ugovore o otkupu, a mesecima im nije omogućeno da se u stanove usele, iako su istovremeno plaćali rate za kredite i podstanarske kirije.

Iz svega priloženog jasno je da nemarno i nezakonito postupanje organa uprave Ministarstva odbrane za posledicu ima ogromnu štetu koju trpe profesionalni pripadnici vojske ali i država. S tim u vezi, nadamo se da ćete sa krajnje dobrom namerom shvatiti zašto smo prinuđeni da ovom pritužbom Vladi Republike Srbije ukazujemo na navedene probleme i da ćete pošto ispitate navode iz naše pritužbe pristupiti rešavanju problema na koje ukazujemo, s obzirom da je u nadležnosti Vlade nadzor nad radom organa državne uprave u Ministarstvu odbrane koje je detaljno upoznato sa svim, ali rešavanju navedenih problema ne pristupa. U smislu člana 81. stav 2. Zakona o državnoj upravi, tražimo da dobijemo odgovor o odluci Vlade i preduzetim merama po ovoj pritužbi.

BONUS VIDEO Kad se vojska na Kosovo vrati…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar