Novica Antić Foto: Vojni Sindikat Srbije

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je na generalnoj skupštini vojnih sindikata i udruženja Evrope EUROMIL zvanično primljen u tu organizaciju.

Na toj skupštini, koja se danas održava u Rimu, prvi put je aktivno učestvovao i jedini reprezentativni sindikat srpskih profesionalnih vojnika – Vojni sindikat Srbije.

Na kongresu na kojem su domaćini bili predstavnici iz italijanske asocijacije vojnika i policajaca ASODIPRO, učestvuju predstavnici vojnih sindikata iz 25 država Evrope.

Vojni sindikat Srbije predstavio je svoj program i rad tokom decenije postojanja, „nažalost uz činjenicu da u toj deceniji prolazi kroz najteže oblike nezakonitih pritisaka menadžmenta Ministarstva odbrane koji godinama grubo krši medjunarodne i srpske norme iz ove oblasti, a sindikat ne prihvata kao socijalnog partnera sa kojim treba i dužan je da pregovara o pravima vojnika i kolektivnom ugovoru za zaposlene u oružanim snagama“, navodi se u saopštenju.

Učesnici 127. generalne skupštine EUROMIL usvojili su rezoluciju koja definiše program „vojnik je građanin u uniformi“ koji će nadalje promovisati svi vojni sindikati Evrope, rezoluciju o pravu vojnog osoblja na kolektivno pregovaranje i štrajk, kao i rezoluciju podrške italijanskim vojnim udruženjima kojom se od Vlade Italije traži da više ne odlaže sprovodjenje odluka Saveta Evrope i u svoje zakone konačno implementira pravo italijanskih vojnika na sindikalno organizovanje.

Usvojene rezolucije kao i izveštaji o stanju sindikalnih prava vojnog osoblja u zemljama Evrope, biće dostavljene Savetu Evrope i evropskim institucijama koje brinu o poštovanju ljudskih i radničkih prava i sloboda, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO: Podcast Pitajte Đuru – gost Novica Antić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar