Foto:N1

Grupa radnika koja je skoro dve godine radila na izgradnji fabrike guma Linglnog u Zrenjaninu, i za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima u svrhu radne ekspolatacije, večeras ide kućama, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički portal VOICE.

Po rečima advokatice koja zastupa radnike, kineska kompanija je danas radnicima kupila avionske karte do Indije, vratila im pasoše, isplatila dugovanja i organizovala da napuste Srbiju.

Ona je rekla da za sada ne želi da istupa javno, ali je potvrdila da su predstavnici kineske kompanije „China Energy Engeneering Group“ (CEEG), ponudili radnicima, danas u više navrata, lično i telefonom, da potpišu „nekakve papire za koji oni nisu znali šta predstavljaju“.

Kako piše VOICE, radnici koji u tom trenutku nisu imali ni pasoše, ni vize, koje su istekle u decembru 2023. nisu hteli da potpišu nešto što ne razumeju, strahujući da će biti prevareni i odvedeni na neko drugo gradilište.

Nakon što je advokatica pozvala policiju i pregovarala sa predstavnicima kompanije, a aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma pozvali sugrađane da im se pridruže kod barake u kojoj su radnici bili smešteni, radnici su dobili karte za Indiju.

Dobili su i pasoše i 2.400 dolara koje im je poslodavac dugovao za plate, dodao je VOCE.

Reč je o radnicima iz Indije, koji su u Zrenjanin, na rad na izgradnji fabrike Linglong, došli preko kineske kompanije CEEG.

Oni su pre dve nedelje, zahvaljujući aktivistkinjama Astre izašli u javnost i otkrili da im poslodavac duguje novac, da su im oduzeti pasoši i da borave u neuslovnom smeštaju.

Proteklih pet dana u policiji davali su izjave za okružnog javnog tužioca o uslovima života i rada u Srbiji, od juna 2022. do danas, na osnovu kojih će biti odlučeno o daljim koracima istrage.

***

BONUS VIDEO – Čekanje na vodu i pogled ka Linglong-u: Zrenjaninci dve decenije čekaju da im neka vlast ispuni obećanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare