Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Trudnice koje imaju simptome infekcije koronavirusom treba da se jave bolnici za ginekologiju i akušerstvo u KBC Dragiša Mišović, dok su porodilišta u Višegradskoj i Narodni front dostupni zdravim trudnicama.

„Zdrava trudnica treba da se ponaša kao svaka zdrava osoba, ako ima svoju terapiju, uzima je, ponaša se po svim protokolima koje je dobila od svog lekara“, poručuje pomoćnica direktora Ginekološko akušerske klinike „Narodni front“ Branka Nikolić.

Ako imate simptome

Nikolić za Nova.rs, kaže da trudnice sa simptomima infekcije koronavirusaom treba da se upute u KBC „Dragiša Mišović“.

„Vrlo je jasno rečeno da za sve koje je sumnjaju i ili su pozitivne na COVID, referentna ustanova je Dragiša Mišović“, napominje doktorka.

Iz bolnice za ginekologiju i akušerstvo pri KBC „Dragiša Mišović“ dobili smo potvrdu da su oni ustanova kojoj treba da se jave trudnice sa simptomima infekcije koronavirusom.

Lečimo i one sa simptomima

„Naravno da ne možemo da oteramo pacijente i da se prema njima ponašamo nemdicinski i nehumano, nego moramo da ih lečimo i da im pružimo svu pomoć”, objašnjava Nikolić.

U ovoj bolnici trenutno se nalaze dve pacijentkinje sa koronavirusom.

Zdrave trudnice

Nikolić kaže da trudnica bez simptoma nema potrebe da ide u Dom zdravlja i čeka, te da treba da se uputi na ginekološke službe u Frontu i Višegradskoj.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Narodni front trenutno su jedine koje u Beogradu primaju trudnice.

Narodni front se suočava sa većem brojem zaraženih među medicinskim osobljem, ali kako kažu iz ove ustanove sve mere predostrožnosti su preduzete i nema prostora za brigu.

Zemun zatvoren, iz Zvezdare nema odgovora

U KBC „Zemun“ se trenutno ne obavljaju porođaji jer je to bolnica koja prihvata osobe zaražene korona virusom. Iz KBC Zvezdara nismo dobili odgovore na pitanja da li trudnice mogu da se upućuju na njihovu ginekološko-akušersku kliniku. Ova bolnica počela je da prihvata COVID pacijente.

U Nišu redovno, a u Kragujevcu ginekolozi upućuju dalje

Kako nam je rečeno iz KC Niš, na njihovoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo trudnice primaju redovno.

Iz klinike za ginekologiju i akušerstvo pri Kliničkom centru u Kragujevcu rekli su nam da trudnice treba da idu kod svojih ginekologa, a da će ih oni zatim uputiti dalje gde bude trebalo.

UNFPA – Ne postoje dokazi o većoj osetljivosti trudnica na COVID19

Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je da ne postoje konkretni naučni dokazi o većoj osetljivosti trudnica na virus korona , navodeći da trudnice treba da preduzimaju preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju.

Istaknuto je i da COVID19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mere i terapije.

„Za sada ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na kovid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promene koje bi neke trudnice mogle učiniti osetljivim na virusne respiratorne infekcije“, navodi se u saopštenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet.

Ističe se u saopštenju da bi lečenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom kovid-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje svim odraslim pacijentima. Svakako, dogovor sa ginekologom je obavezan.

Zaštita trudnica

Unicef je objavio uputstvo za trudnice kako bi se što bolje zaštitile.

  • Često perite ruke sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola ili sapunom i vodom
  • Držite rastojanje od drugih ljudi
  • Nemojte dodirivati oči, nos i usta
  • Praktikujte respiratornu higijenu. To znači da treba da pokrijete usta i nos savijenim laktom ili maramicom kada kašljete ili kijate. Nakon toga odmah bacite korišćenu maramicu
  • Ako imate povišenu temperaturu, kašljete ili teško dišete, potražite lekarsku pomoć