Foto: Nova.rs

Penzioneri širom Srbije ponovo dobijaju poklon od države - i ponovo su to vitamini. Prvi put je glavni promoter "vitaminske injekcije" za penzionere bio predsednik Aleksandar Vučić. Sada se u pismu, koje ide uz paket, potpisalo Ministarstvo zdravlja. Proizvođač ovih suplemenata je Gudvil, u vlasništvu dobrog prijatelja Aleksandra Vučića, što je i predsednik lično saopštio. Vitamini koji su deljeni pred izbore država je kupila u martu 2021. godine. Imajući u vidu da nove nabavke nije bilo, očito je reč o paketima koji su ostali nakon poklonjanja uoči izbora.

Pakete vitamina delili su poštari, a fotografije do kojih je „Nova“ došla zabeležene su u Kragujevcu. Ono što je interesantno jeste da paketići nisu adresirani, već poštari dele u zgradi od vrata do vrata (gde žive penzioneri).

Na jednoj strani paketa nalazi se grb Srbije, dok sa druge strane kese stoji citat „zato što mislimo na vas“.

Foto: Nova.rs

„Dragi naši penzioneri, vi ste uvek bili tu za Srbiju, a svojom disciplinom i odgovornošću prvi ste dali primer svima nama kako se treba boriti za svoje zdravlje, za život, za svoju državu. Radili ste vredno i naporno, uz brojna odricanja, uvek misleći na svu našu decu, na podmladak naše zemlje, na njihov bolji život i sigurniju budućnost“, navodi se u pismu i dodaje:

Foto: Nova.rs

„Sada je ponovo vreme da država i svi mi još više mislimo na vas, da još i bolje nastavimo da se brinemo o vašem zdravlju jer ste nam važni… Želimo vam dobro zdravlje i mirne penzionerske dane. Budite nam zdravi, nema predaje!“, zaključuje se na kraju u pismu.

Milionski posao za Vučićevog prijatelja

Vitamini koji se dele su sa oznakom proizvođača Gudvil iz Subotica.

Ova kompanija je, kako piše NIN, privukla veću pažnju od uobičajene prošle godine i to isključivo zbog „hitne“ nabavke vitamina (C i D3) i minerala (cink) za penzionere.

Pre nego što je Aleksandar Vučić u aprilu najavio da će svaki od oko 1,7 miliona najstarijih dobiti poklon-paket vitamina i minerala od države, Ministarstvo zdravlja je u februaru odlučilo da ih nabavi po „hitnoj“ i „poverljivoj“ proceduri, bez objavljivanja javnog poziva.

Dobit povećali na milion evra

NIN piše da je posao vredan 9,4 miliona evra ugovoren sa konzorcijumom, na čelu sa Gudvil farmom, u kojoj je jedan od suvlasnika Zoltan Tamaš, državljanin Mađarske, ali i lični prijatelj predsednika države i SNS-a Aleksandra Vučića.

O njihovom poznanstvu svedoči i objava na Vučićevom instagram-nalogu buducnostsrbijeav

NIN ocenjuje da će javnost teško ikada saznati u kojoj meri Tamaš uspeh svoje firme duguje i poznanstvu sa predsednikom, ali već sada se zna da su njeni prihodi lane bili dva i po puta veći nego 2017, a neto dobit je povećana sa 650.000 na skoro milion evra.

Već nekoliko puta država je delila ove pakete pomoći penzionerima, a imajući u vidu da su se delili zpred izbore jasno je da je poklon bio deo kampanje Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića.

Bonus video: Vučić proziva Stanojevića sa RTS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare