Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na parceli koju je kompanija “Bg Urbanlux d.o.o”, inače novi vlasnik restorana „Ima dana“ u čuvenoj boemskoj četvrti Skadarlija kupila u januaru ove godine, nalaze se i četiri nelegalna objekta u jako lošem stanju, koje kompanija planira da ukloni a na njihovom mestu proširi baštu i unapredi rad restorana, udahne novi život ali u starom, tradicionalnom i dobro prepoznatljivom duhu skadarske četvrti, rekao je danas Miodrag Perović, vlasnik BG Urbanlux d.o.o. Dodaje da će "obavljati istu delatnost, radeći isključivo sve po zakonu i u cilju očuvanja ove jedinstvene urbane celine koja je ukras i jedna od znamenitosti našeg grada“.

„Kompanija ‘BG Urbanlux d.o.o’ postala je vlasnik beogradskog restorana ‘Ima dana’, koji se nalazi na adresi Skadarska 38, u čuvenoj boemskoj četvrti Skadarlija, u januaru ove godine. Naime, ‘BG Urbanlux d.o.o.’ je kupio deo imovine ‘Beogradske industrije piva – BIP’, koja obuhvata dva legalno izgrađena objekta u Skadarliji – restoran ‘Ima dana’, čiji je enterijer radio akademski slikar i veliki boem Mario Maskareli, a koji je pod zaštitom države kao kulturno dobro, i salu ‘Monokl’,“ navode u saopštenju.

Međutim, kako napominju, na parceli 1555/2 koju je ova kompanija kupila postoje i četiri nelegalna objekta, koja je 90-ih godina izgradio prethodni zakupac, od kojih su tri upisana u katastar kao nelegalna, a četvrti objekat, drvena nadstrešnica, koja je blokirala rast drveta starog sto godina, koje je takođe pod zaštitom države, nije ni upisan.

“Smatramo da ovi neugledni i nelegalno izgrađeni objekti, poput loše urađene nadstrešnice, pored toga što nisu bezbedni, ni estetski ne pripadaju ovoj urbanoj celini. Naša namera je bila da se izvrši uklanjanje samo i isključivo nelegalnih objekata, zatečenih u jako lošem stanju“, dodaje se u saopštenju kompanije.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Napominju da je prilikom rušenja propisno postavljena zaštitna ograda i blagovremeno podneta prijava nadležnim organima državne uprave za uklanjanje nelegalnih objekata koji ugrožavaju bezbednost ljudi.

„Dakle, naglašavamo da smo, kao odgovorni i savesni vlasnici, poštovali zakon u svim segmentima preduzetih radnji. Inače, na mestu objekata, koji su srušeni, planiramo da proširimo baštu i unapredimo rad restorana, da mu udahnemo novi život ali u starom, tradicionalnom i dobro prepoznatljivom duhu skadarske četvrti. Obavljaćemo istu delatnost, radeći isključivo sve po zakonu i u cilju očuvanja ove jedinstvene urbane celine koja je ukras i jedna od znamenitosti našeg grada“, naglasio je vlasnik „BG Urbanlux d.o.o“.

Stav kompanije da restoran o kome su pisane reportaže i o kojem se govorilo u svetskim medijima, izgrađen na mestu stare kuće u kojoj su živeli pesnici, kao što je Tin Ujević, glumci, pevači, slikari i boemi, treba dostojanstveno da čuva duh i autentičnost ovog dela grada, koji je lična karta naše prestonice i nezaobilazna destinacija za sve goste Beograda, a ne da bude opkoljen nelegalnim i nakardanim barakama, koje narušavaju njegov izgled i lepotu, i tu ne pripadaju, a godinama su tu stajale, zaključuje se u saopštenju kompanije „BG Urbanlux d.o.o“.

Podsetimo, Nova.rs je juče pisala da je nekada mesto na kojem su stari beogradski beomi uživali, danas postalo neprepoznatljivo. Stara i dobro poznata kafana „Ima dana“ u Skadarliji, od nedavno je ruglo i ruševina. Oko nje je postavljena zaštitna ograda, ali oznake o radovima nema nigde. Prolaznici koji se tu šetaju Skadarlijom zgranuto su gledali i komentarisali novi izgled nekada čuvenog restorana.

****

BONUS VIDEO: Anketa – Rušenje kafane Ima Dana u Skadarliji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar