Foto: Privatna arhiva

Umesto lepih i šarenih zidova na kojima su uglavnom zalepljeni dečiji crteži i različiti kolaži, vrtić „Mandarina“ koji se nalazi u naselju Radijalac u Subotici, a u kojem svakodnevno borave deca, "krase" vlaga i buđ.

Majka Milana Počuča, čiji dvoipogodišnji sin Petar ide u ovu ustanovu, kaže za Nova.rs da je očajna jer je njeno dete po nekoliko puta u toku meseca bolesno zbog nehumanih uslova u kojima boravi skoro pola dana.

Foto: Privatna arhiva

„Zaista ne znam šta da radimo. Ovo traje već nekoliko meseci. Moje dete je zimus imalo dva puta bronhoopstrukciju, bila sam očajna. Verujte, boravak u takvim uslovima i te kako utiče na njegovo zdravlje. On je još uvek mali, a kako u vrtiću boravi više od osam sati, valjda treba da na tom mestu bude bezbedan, a nije“, kaže Milana.

Foto: Privatna arhiva

Loše stanje vrtića postalo je vidljivo tek kada su se neki roditelji pobunili. Milana priča da od marta traje borba da se vrtić koliko-toliko sredi.

Pročitajte i:

„Krajem marta sam prvi put kontaktirala Upravu vrtića, pričala sam i s pravnicom, ali mi deluje da nemaju sluha za to. Oni kažu da imaju gotov projekat, da čekaju sredstva, kažu kad to bude – biće. Uslovi nisu dostojni bilo koga da boravi tamo, a kamoli dece. Vlaga, buđ, oljušteni zidovi, svi strahujemo od respiratornih infekcija. Ne znam kakva je situacija u sobama u kojima borave deca jer ih predajemo vaspitačicama u hodniku gde je upravo ovakva situacija. Po podu su bare, zaposleni su postavili kante po ćoškovima, ali ne vredi. Ako želiš da dođeš do vrata, moraš da ugaziš u baru“.

Foto: Privatna arhiva

Kako dalje objašnjava, nekoliko roditelja ponudilo se da pomogne u renoviranju hodnika.

„Mi bismo rado to rešili zarad naše dece, ali u vrtiću nam kažu da je to nemoguće i da je jedino rešenje da se podigne sprat. To mi je prosto neverovato da ne može da se sanira, da se uredi koliko-toliko da ne prokišnjava i da liči na nešto. Zaista ne znam šta da vam kažem“.

Foto: Privatna arhiva

Pošto je bilo nekoliko žalbi roditelja, vrtić je, kako Milana priča, pitao pojedine roditelje da li žele da njihovu decu prebace u drugi objekat.

„To nije rešenje. Stalno nam pričaju kako imaju projekat i kako se to čeka, navodno će biti nekih radova… Zar mi, kao roditelji, ne treba da budemo upoznati s tim da, na primer, ako će biti nekih radova, da nas obaveste kada će biti, gde će deca biti izmeštena zbog čitave organizacije… Ali čim se o tome ne govori, od tog posla nema ništa. Sve mi tako izgleda. Grejanje, recimo, nisu ni imali do sad, roditelji su popravljali klimu. Katastrofa“.

Foto: Privatna arhiva

Deca mogu da razviju alergijske reakcije

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za Nova.rs da buđ predstavlja jedan od glavnih alergena, posebno u dečijem uzrastu, te da reakcije kod dece, a posebno kod one koja imaju preosetljivu bronhijalnu astmu, mogu biti velike.

Tatjana Radosavljević
Tatjana Radosavljević

„Ako deca stalno budu izložena buđi, ona će razviti alergijske reakcije. Taj alergen pripada respiratornim i on ne ostane na jednom mestu, nego se širi. Buđ je zaista kao alergen opasan, a neke vrste buđi mogu imati još jače komplikacije, pogotovo za decu čija pluća nisu formirana. Ovo nikako nije za šalu, odmah mora da se reše uslovi u  ustanovi i trebalo bi sanitarna inspekcija da bude ta koja će reagovati. U suprotnom, dete će dobiti jedan bronhitis, drugi, pa treći i onda dolazi do astme, a to je najgore“, upozorava naša sagovornica.

Portal Nova.rs kontaktirao je PU „Naša radost“ u čijem sastavu se nalazi vrtić „Mandarina“, ali smo do objavljivanja ovog teksta ostali uskraćeni za odgovor.

BONUS VIDEO: Gde su nestali silni obećani novi vrtići?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare