Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, Vladimir Vuletić, izjavio je da se to telo "ne bavi pojedinačnim slučajevima", odgovarajući na pitanje da li Dragan Bujošević može ponovo biti izabran za generalnog direktora RTS-a.

Vuletić je za Udruženje novinara Srbije rekao da će novi direktor RTS-a biti izabran „u predviđenom roku“, prema zakonu i statutu.

Upravi odbor RTS-a je na današnjoj sednici doneo odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti obavljaće dosadašnji generalni direktor Dragan Bujošević, kojem je danas istekao petogodišnji mandat.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a, odluku o imenovanju generalnog direktora, posle sprovedenog konkursa, donosi Upravni odbor dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja članova, a isti generalni direktor može najviše dva puta da bude izabran.

U Statutu RTS-a navodi se da generalni direktor treba da bude imenovan iz reda uglednih stručnjaka, kao i da se uslovi za imenovanja generalnog direktora bliže uređuju Pravilnikom o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor.

Pravilnikom je propisano da je predsednik Upravnog odbora dužan da sazove sednicu zbog razmatranja pristiglih prijava kandidata, u roku od sedam dana od isteka roka za podnošenje prijava. Prijave se zatim otvaraju i utvrđuje se koje ispunjavaju uslove konkursa.

Članovi Upravnog odbora RTS-a, posle razgovora sa kandidatima, biraju generalnog direktora na zatvorenoj sednici, stoji u tom pravilniku.

Članovi Upravnog odbora RTS-a su profesor Vladimir Vuletić, advokat Miroslav Nikolić, akademski slikar Zorica Šujica, politički analitičar Branko Radun, pedagog Simona Mitrović Dunjić, politikolog Ljiljana Đurđevac, novinari Zoran Panović i Nenad Janković.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine sa mandatom od pet godina.

On je u januaru 2019. godine navršio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare