Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila izmene Zakona o finansiranju javnih medijskih servisa, odnosno produžila da se Radio-televizija Srbija i Radio-televizija Vojvodine finansiraju pored taksi delom i iz budžeta sve do kraja 2024. godine.

U budžetu za sledeću godinu, kako se navodi, za finansiranje osnovnih delatnosti javnih servisa predviđen je iznos isti kao prošle godine – 900 miliona dinara i dodatno za projektno finansiranje javnih servisa od 20,3 miliona dinara.

Promena iznosa takse od 299 dinara mesečno se za sada ne pominje u predloženim propisima.

„Polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Republici Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja, sa jedne strane, potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, sa druge strane, kao najcelishodnije predloženo je rešenje da se u narednom periodu od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2024. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“. navodi se u obrazloženju izmena Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Dodaje se da se predloženom izmenom zakona privremeno produžava, u navedenom periodu, uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, „s ciljem otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa“.

„Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“, ističe se u obrazloženju.

U izmenama Zakona o javnim servisima navodi se i da sadašnji visina takse od 299 dinara na mesečnom nivou, nije dovoljna da Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine” nesmetano i u kontinuitetu obavlja svoju osnovnu delatnost.

„Zato je predviđeno da se pored takse, u 2024. godini izdvoje i sredstva iz Budžeta Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu. Na ovaj način obezbeđuje se stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a vodi se računa i o ekonomskoj moći građana“, navodi se u obrazloženju.

BONUS VIDEO: Protest ispred RTS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar