Vlada Srbije usvojila nove mere borbe protiv korone

Društvo 03. jul. 202011:54 > 12:3334 komentara
Podeli:
kratka horor priča
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije donela je danas, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, nove mere za Beograd u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana, koje će važiti do 18. jula.

Mere predviđaju da se u Beogradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23.00 časova do 06.00 časova narednog dana.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.

Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

Sve mere za Grad Beograd važe u periodu od naredne dve sedmice, odnosno do 18. jula, navodi se u saopštenju vlade.

Vlada Srbije je ponovo apelovala na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Dodaje se da će Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastaviti da sa najvećom pažnjom, iz dana u dan, prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji i o svemu obaveštavaju građane.

Ove mere, kako najavljeno, propraćene su finansijskim kažnjavanjem ukoliko se građani ne budu pridržavali propisano.

Štab za vanredne situacije grada Beograda jutros je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji prestonice.

Država će, najavio je sinoć  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, početi da naplaćuje kazne onima koji ne nose maske u tržnim centrima i javnom i međugradskom prevozu.

Kazna za kršenje ove mere biće, kako je rekao Vučić, pet do šest hiljada dinara.

„Ako neko želi, ima pravo da bude neodgovoran za sebe, ali nema pravo da bude neodgovoran za druge. Ako si neodgovoran za druge, onda ćeš za to da platiš“, rekao je Vučić.

Posle gostovanja predsednika Vučića u kom je najavio zatvaranje studentskih domova došlo je do masovnih protesta studenata, sa zahtevom da akademci ipak ostanu u studentskim domovima uz poštovanja zdravstvenih mera.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar