Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sve informacije o epidemiji koronavirusa pratite uživo na blogu nova.rs.

  • U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 11 osoba od koronavirusa, dok je 309 ljudi zaraženo.
  • Testirane su 8.102 osobe, a na respiratorima se nalazi 85 pacijenata.
  • Ukupan broj žrtava tako se popeo na 298, a broj aktivnih slučajeva je porastao na 1.996

17.58 -Korona ušla u Pokrajinsku vladu i Skupštinu Vojvodine

Dva člana Pokrajinske vlade pozitivna su na koronavirus, a zaraženih ima i među zaposlenima, potvrdili su za N1 u pres birou Vlade Vojvodine. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istovremeno je saopštio da je koronavirus potvrđen i kod dvoje zaposlenih u pokrajinskom parlamentu.

17.42 – Vanredna situacija i u Šapcu

U Šapcu je proglašena vanredna situacija zbog širenja epidemije izazvane virusom korona, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Nebojša Zelenović.  Kako je naveo na konferenciji za medije, Štabu za vanredne situacije predložiće da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova i to tako što će raditi od 6.00 do 23.00, kao i obavezno nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od metar i po.

17.04 -KG i Ivanjica u vanrednoj situaciji: Sekiracija svakodnevna

Danas je u Beogradu zbog pogoršanog stanja sa koronavirusom uvedena vanredna situacija.  U gradovima u kojima je ona ranije uvedena, poput Kragujevca i Ivanjice, mere su znatno oštrije. Na primer, u Kragujevcu je zabranjeno okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom prostoru, dok je Ivanjica pogođena dvostrukom vanrednom situacijom – i zbog korone i zbog poplava.

16.25 -Stigla medicinska i zaštitna oprema u Novi Pazar

Opštoj bolnici u Novom Pazaru danas je dostavljena medicinska i zaštitna oprema prikupljena u humanitarnoj akciji koju je u ponedeljak pokrenuo Fond B92 sa Srpskim filantropskim forumom. Dostavljenu pomoć svojim donacijama omogućilo je  400 ljudi, a prikupljanje je krenulo na poziv aktivistkinje iz Novog Pazara Aide Ćorović, na Fejsbuku.

15.16 – U poslednja 24 sata od koronavirusa preminulo je još 11 osoba, dok je novih 309 zaraženo.

Testirane su 8.102 osobe. Ukupan broj žrtava je porastao na 298. Na respiratorima je trenutno 85 pacijenata. Do sada je poznato da je u Novom Pazaru preminulo je petoro pacijenata, troje u Nišu, jedan u Vranju.

14.21 – Novi Sad pojačao bezbedonosne mere

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na zasedanju Kriznog štaba najavio je uvođenje novih mera u Novom Sadu, gde u proseku dnevno ima oko 40 novoobolelih. Od danas su maske obavezne u zatvorenom prostoru, kao i u javnom prevozu, gde neće biti dozvoljen ulazak putnicima bez maske. Zabranjuje se više od pet lica u zatvorenom prostoru, ukoliko ne može da se ispoštuje distanca.

14.17 – U Šapcu dramatično, predloženo uvođenje vanredne situacije

Zbog „dramatičnog“ povećanja broja zaraženih korona virusom u Šapcu, gradonačelniku Nebojši Zelenoviću predloženo je uvođenje vanredne situacije, saopštio je Štab za vanredne situacije tog grada koji je danas doneo tu odluku.

13.59 – Za 24 sata preminule tri osobe u KC Niš i jedna u Vranju

Tri osobe u Kliničkom centru Niš i jedna osoba u Vranju preminule su od posledica korona virusa od juče u 12 sati do današnjeg preseka u isto vreme, odnosno za 24 sata, saopšteno je u Nišu.

Klinički centar Niš / Foto: N1

12.25 – Za 24 sata pet preminulih u Novom Pazaru od koronavirusa

Do preseka u 10.00 časova, u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je još pet osoba od posledica izazvanih virusom korona, a trenutno je na respiratoru jedan pacijent, saopštio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Ðerlek.

12.01 – Vlada usvojila nove mere za Beograd

Vlada Srbije donela je danas, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, nove mere za Beograd u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana, koje će važiti do 18. jula.

Mere predviđaju da se u Beogradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23.00 časova do 06.00 časova narednog dana.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

11.30 – Studenti dali rok od tri dana za ispunjavanje zahteva   

Studenti su na Platou ispred Filozofskog fakulteta održali protest sa zahtevom da se povuče odluka o zatvaranju studentskih domova i dali nadležnima tri dana da ispune njihove zahteve. Pored zahteva da ostanu u domovima, traže dodatne rokove, kao besplatno testiranje na koronu i lečenje obolelih studenata, Okupljenim se obratila i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

11.00 – Janković: Zdravstveni sistem u opasnosti, mere ključne

Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera. On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

10.30 – Počeo protest studenata – planiran odlazak pred Vladu

Studenti se okupljaju na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde bi trebalo da nastave sinoć započet protest. Okupljanje će trajati do 11 časova kada planiraju da krenu u šetnju ka zgradi Vlade Srbije kako bi i tamo predočili svoje zahteve. Jedan od predstavnika studenata Marko Radović rekao je da nakon najave ministra Mladena Šarčevića da će studenti ostati u domovima, oni traže preciziranje da li to znače da će moći da ostanu samo za vreme julskog roka, pošto bi to za njih bilo neprihvaljtivo.

09.55 – U KG 33 pozitivna, virus u Gerontološkom i „Zastava oružju“

U Šumadiji je za poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 43 osobe, od kojih su 33 iz Kragujevca. U regionalnoj laboratoriji “Kraguj” u prethodnom danu obrađeno je 177 uzoraka, a pozitivni rezultati su potvrđeni i kod četiri osobe iz Knića, tri iz Aranđelovca, dve iz Rače, a jedna pozitivna osoba je iz Topole, saopštio je Institut za javno zdravlje.

09.50 – Proglašena vanredna situacija u Beogradu 

Štab za vanredne situacije grada Beogarad upravo je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji prestonice. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio je ovu informaciju za TV Pink.On je objasnio da je na ovaj način stvoren pravni osnov da Vlada Srbije donese odluku o primeni određenih mera na teritoriji grada.

09.45 – Rektorka: Studenti s pravom negoduju 

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za Nova.rs da je sinoćna najava predsednika Srbije da će biti zatvoreni studentski domovi bila neprijatno iznenađenje i da su studenti zbog toga s pravom negodovali.

09.40 – U KBC Zvezdara smešten 301 oboleli od korone

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan izjavio da je ta bolnica od juče kompletna kovid bolnica i da je trenutno hospitalizovan 301 pacijent. „Od juče popodne do jutros imali smo 124 pacijenta koje smo primili, od toga 24 pacijenta su intezivnoj i poluintezivnoj nezi, a pet pacijenata najtežih su stavljeni na respirator“, rekao je Svorcan za RTS.

9. 15 – Kon: Od sledeće nedelje postepeno smanjenje novozaraženih

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih. „Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva“, rekao je Kon za RTS.

09.10 – U Beogradu se uvodi vanredna situacija 

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti vanrednu situaciju. Biće doneta i odluka o tri nove mere – zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova posle 23 časa i eventualno kažnjavanje za nenošenje maski.

09.00 – Šarčević: Studenti ostaju u domovima 

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da studenti ostaju u domovima i da je po tom pitanju postignut kompromis. „Svakako ostaju u domovima. To nije kompromis. Istina je da sam još u ponedeljak skrenuo pažnju na saopštenje Studentske poliklinike da imamo 300 zaraženih studenata, a samo jedan manji deo je iz domova. U Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici ima nula pacijenata“, tvrdi ministar u izjavi za TV Prva.

08.40 – Vlada Srbije usvaja nove mere  

Vlada Srbije trebalo bi da danas usvoji nove mere, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu. Kako je sinoć saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovoga puta, nove mere će biti propraćene su finansijskim kažnjavanjem ukoliko se građani ne budu pridržavali propisa. Ukoliko, kako je rekao, ne bude očekivanih rezultata, moguće je i „zatvaranje“ Beograda.

08.20 – Studenti danas nastavljaju protest 

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Studenti Univerziteta u Beogradu sinoć su protestovali zbog najave da će biti iseljeni iz domova, što je jedna od mera za suzbijanje koronavirsa. Nastavak protesta najavljen je za 10 časova na Studentskom trgu.

Veliki broj studenata, stanara studenstkih domova sinoć se okupio ispred Skupštine Srbije kako bi iskazao protest protiv ponovne odluke o zatvaranju domova. Predsednik Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u, kao jednu od mera za suzbijanje nove epidemije koronavirusa u Beogradu, naveo i zatvaranje studentskih domova.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare