Ana Brnabić, krizni štab, sednica, zasedanje
Ana Brnabić i Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji protiv korona virusa vakcinisano samo 48 odsto punoletne populacije i da nedeljama ne može da se stigne do 2,6 miliona vakcinisanih ljudi.

Ovih 48 odsto ne može da štiti 100 odsto populacije. Nema te matematike. To je frustrirajuće i molba svima nama da se vakcinišemo, rekla je Brnabić.

Pročitajte i ovo

„Mi u ovom trenutku imamo 17 opština koje su ispod 30 ili oko 30 odsto vakcinisanih. To je katastrofa i pitanje je dana kada će ponovo početi da rastu brojevi obolelih od korone„, izjavila je Brnabić na sednici Skupštine Srbije na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije.

U Tutinu nismo dobacili ni do 14 odsto vakcinisanih, a Novi Pazar je na 22 odsto, rekla je Brnabić.

Kada je reč o dolasku ljudi iz dijaspore, Brnabić je rekla da je situacija takva da će većina država u Evropi imati veći broj vakcinisanih od Srbije.

„Ovo leto neće biti ni približno kao prošlo i verujem da će većina građana moći da uđe u Srbiju bez problema“, dodala je ona.

Lončar: Nismo još završili sa koronom

Pozivam sve da shvate da nismo završili sa koronom, naglasio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ukazao da oni koji sada leže u bolnicama nisu vakcinisani.

Situacija je sada pod kontrolom, ali to ne može da podrazumeva potpuno opuštanje, jer stvarno nemamo valjane razloge za to, rekao je Lončar.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je Lončara da li će biti dozvoljene posete bolnicama.

„Posete bolnicama nisu bezbedne, jer i dalje imamo korona pozitivne, kao i pacijente koje leže u kovid bolnicama i umiru“, istakao je on.

Kada je reč o vakcinaciji, Lončar je ocenio da je na delu ozbiljna neodgovornost, jer je država obezbedila različite vrste vakcina i to besplatno.

„Mi ne izlazimo zvanično sa sednicama Kriznog štaba, ali svakog dana se izlazi sa procenama. Ako situaciju ispustimo iz kontrole, teško ćemo je ponovo kontrolisati“, rekao je on i dodao:

„Kada pustimo posete, pustićemo prvo one koji su vakcinisani i koji imaju dokaz da su preležali koronu. Svaka čast demokratiji i ljudskim pravima, ali bez dovoljnog broja vakcinisanih ne možemo izaći iz problema.“

On je istakao da se sada rade analize da li je potrebna treća doza i prvi rezultati biće poznati početkom jula, a upitao je zbog čega je mladima problem da se vakcinišu i da li nam odgovara da ova agonija traje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar