Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vlada Srbije objavila je spisak članova Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, koji je osnovan 13. marta u skladu sa Zakonom o vladi. Interesantno je da u ovom dokumentu koji je na sajt Vlade okačen u ponedeljak, nema nekih imena pojedinih lekara za koje se u javnosti podrazumeva da su članovi štaba, kao što je Darija Kisić Tepavčević.

Korukovodioci Кriznog štaba su: premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i pokrajinski sekretar za zadravstvo – dr Zoran Gojković.

Među članovima Kriznog štaba je još jedanaest lekara.

To su  dr Goran Stevanović, načelnik Кlinike za infektivne bolesti u Beogradu,  dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dečji pulmolog  dr Branislav Nestorović. Zatim, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović, pa dr Mijomir Pelemiš, bivši načelnik Кlinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Na listi je i dr Branislav Tiodorović, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, dr Predrag Кon, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dr Snežana Jovanović, direktor Službe za mikrobiologiju Кliničkog centra Srbije, kao i Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Još dvoje lekara su na spisku članova Kriznog štaba – jedan u svojstvu gradonačelnika Grada Beograda – dr Zoran Radojičić, druga je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Đukić Dejanović .

Ostali članovi Kriznog štaba su ministri u Vladi Srbije i predstavnici Vojske Srbije, MUP…

Interesantno je da među članovima – lekarima nema dr Darije Kisić Tepavčević, koja se u ime Kriznog štaba najčešće i obraća javnosti, čak je neki doživljavaju kao nezvaničnu portparolku tog tela.

Darija Kisić Tepavčević Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

 

Pokušali smo da u Vladi Srbije dobijemo odgovor na pitanje da li postoji neki noviji dokument na osnovu koga je ona postala članica Kriznog štaba, ali do momenta objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Dr Darija Kisić Tepavčević, inače, je zamenica Dr Verice Jovanović, v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koja je članica Kriznog štaba.

Ukoliko nastupa u svojstvu njene zamenice interesantno je da se mnogo češće pojavljuje u javnosti od svoje šefice, same članice Kriznog štaba dr Verice Jovanović.

Na spisku članova nema ni imunologa dr Srđe Jankovića, koji se znatno ređe pojavljuje na konferencijama za novinare Kriznog štaba.

U Kriznom štabu, pored navedenih lekara su i: ministar rada Zoran Đorđević,  ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,  ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete Mladen Šarčević. Zatim,  državni sekretar u Ministarstvu prosvete dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Tu je i Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, kao i Željko Petrović, brigadni general, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Vojske Srbije.

Članovi kriznog štaba su i šef kabineta predsednika Vlade Miloš Popović,  zamenik generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Petar Janjić,  direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Dejan Carević i Željko Ćurguz iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Podsetimo, Transparentnost Srbija nedavno je objavila je da Krizni štab ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja, jer nije zakonom uređeno telo, već je savetodavno telo Vlade Srbije.

U saopštenju Transparentnosti Srbija navodi se da zbog toga Krizni štab ne može da donese obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom.

„Nepoznato je zašto se Vlada odlučila da ga formira, umesto da su obrazovana tela koja su predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, ističe se u saopštenju ove organizacije.

Upravo je Transparentnost Srbije ukazala da odluka o formiranju štaba nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije, ni u Službenom glasniku. Ova organiizacija je, kako se dodaje, tražila pristup odluci o formiranju još početkom aprila, ali odgovor – nisu dobili.

Spisak clanova kriznog staba
Foto: Srbija.gov.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare