Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je danas Uredbu o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, u cilju povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora i stvaranja konkuretnog tržišta proizvodnje električne energije iz takvih vrsta izvora.

Kako se navodi u saopštenju, predviđeno je sprovođenje aukcija za dodeljivanje prava na podsticaje elektranama koje koriste obnovljive izvore energije.

„Aukcije će se sprovoditi na osnovu kvota koje propisuje vlada, shodno potrebama Srbije za takvim novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije. Pravo na učestvovanje na aukciji imaju elektrane koje nisu mala postrojenja (elektrane odobrene snage više od 500 kilovata i elektrane na vetar odobrene snage više od 3 megavata) ili demonstracioni projekti. Vlada je odredila kvotu samo za jednu vrstu elektrana koja su predmet podsticaja, odnosno za vetroelektrane“, navodi se.

Povezane vesti:

U saopštenju se dodaje da bi zbog novog sistema podsticaja i mehanizama dodeljivanja prava na podsticaje, prva aukcija trebalo da se sprovede do kraja 2021. godine, kako bi se testirali i u praksi primenili svi instituti i procedure predviđene novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Na današnjoj sednici, članovi Vlade su doneli Uredbu o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku.

Uredbom će, kako se navodi, biti stvoren zaokružen pravni okvir koji će obezbediti potpunu zaštitu i očuvanje arhivske građe izvorno nastalu u elektronskom obliku i čuvanje tih podataka u budućnosti.

Vlada je donela i odluku da se deo neutrošenih sredstava opredeljenih za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“ preusmeri na kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije, zbog epidemije kovida-19 i epidemioloških mera koje se odnose na zabranu okupljanja.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o obrazovanju Komisije za primenu međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor, kojoj će stručnu i administrativno-tehničku potporu pružati Uprava za trezor Ministarstva finansija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar