Foto:REUTERS/Marko Djurica

Nekoliko stotina metara od džinovskih peći čeličane u kineskom vlasništvu u Smederevu, selo Radinac prekriveno je debelim slojem crvene prašine. Učestalost kancera je učetvorostručena za manje od jedne decenije, a meštani traže da fabrika sve očisti ili da bude zatvorena. Ovako počinje izveštaj agencije Rojters iz srca tame zagađenja u Srbiji - Smedereva.

Zoran (70) ima rak grla i govori uz pomoć proteze nakon što mu je odstranjen grkljan. On kaže da stanovnici Radinca moraju veš da suše u kućama, a prašinu sa automobila čiste sirćetom.

„Voda to ne može da spere. Ne izlazimo napolje. Ne usuđujemo se“, kaže on.

Prema podacima centra za javno zdravlje iz Smedereva, do kojih je došao centar Tvrđava na osnovu zahteva o dostupnosti javnih informacija koji su podelili sa agencijom Rojters, opština sa oko 100.000 stanovnika zabeležila je 6.866 pacijenata obolelih od raka u 2019. godini, što je porast od 1.737 u odnosu na 2011. godinu.

Fabrika je, otkako ju je pre pet godina za 46 miliona evra kupio najveći kineski proizvođač čelika Hestil, uložila 300 miliona evra u tehnologiju i smanjenje zagađenja.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

„Mis smo svi građani Smedereva… Da li bismo radili uprkos zagađanju, protiv sebe samih i naše dece?“, napisala je u izjavi Rojtersu menadžerka za ekološka pitanja smederevske fabrike Ljubica Drejk.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Tri nove proizvodne jedinice značajno će smanjiti zagađenje nakon što budu zavrđene 2022. godine, rekla je ona. Prema njenim rečima, „nije korektno“ zaključiti da je povećana stopa učestalosti raka sa aktivnostima fabrike, dodajući da bi to mogla biti posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Međutim, aktivisti kažu da je ova fabrika primer kako kineske firme ignorišu standarde o zagađenju.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Nikola Kolja Krstić iz organizacije Tvrđava kaže da analiza crvene prašine iz septembra pokazuje visoku koncentraciju teških metala.

„Kvalitet vazduha u gradu je ispod evropskih standarda 1220 dana godišnje. Crvena prašina je masna i lepi se za pluća, zbog čega je disanje otežano“, kaže Krstić.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Rojters piše da je Kina u Srbiju uložila milijarde evra, dodajući da naša zemlja i dalje ima nestabilan odnos sa Zapadom više od dve decenije nakon ratova i raspada Jugoslavije, ali zato ima veoma bliske odnose s Pekingom.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Kako piše Rojters, vlasti u Beogradu tvrde da su spremne na to da kineskim kompanijama postave neka pitanja o zagađenju.

Foto:REUTERS/Marko Djurica

Vlast je u aprilu naredila kineskoj kompaniji Ziđin da privremeno obustavi proizvodnju u jedinom rudniku bakra u državi jer nije uspela da izađe u susret ekološkim standardima. Rudnik je saopštio da će brzo ispraviti sve probleme, nakon čega je ponovo otvoren.

„Ne samo da zagađivači moraju biti kažnjeni ako ne smanje zagađenje, oni moraju da obustave proizvodnju“, rekla je Rojtersu ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Bonus video: Dokumentarni film: Ko nam zagađuje Smederevo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare