Suncokreti
Suncokreti Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta za ovogodišnji rod. Uredba je doneta posle pregovora predstavnika Vlade i poljoprivrednika, koji su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta i visokim troškovima proizvodnje danima blokirali ulice u više gradova i mesta u Srbiji.

„Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju. Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da usvojena Uredba predviđa „ograničenje visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja“.

PROČITAJTE JOŠ

„U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru“, kažu iz Vlade.

Iako su prvobitno tražili da tona suncokreta bude 700 evra, poljoprivrednici su se sa Vladom „našli“ na 73 dinara po kilogramu.

Proizvođači mleka su dobili premiju za mleko za dva kvartala u iznosu od 10 dinara za litar, iako je prvi dogovor glasio 15 dinara. Obećano im je I regresirano gorivo, 50 litara po hektaru, što je manje nego što je bio prvi dogovor – 80 litara po hektoru. Neka udruženja poljoprivrednika su zbog toga istakla da su prevareni, jer im je bilo obećano jedno, a potom dogovoreno drugo.

BONUS VIDEO: Poljoprivrednici najavljuju radikalne proteste zbog cene pšenice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar