Foto:EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Samo jedna od mnogih obaveza koje novi vlasnici nekretnine moraju da urade jeste uknjižba stana. Neuknjiženi stanovi ne mogu biti predmet prodaje, ali ni bilo kakvog prometa, kao što je ugovor o poklonu. Stoga, ukoliko želite da svoj stan prodate, neophodno je da ga prethodno uknjižite.

Sam proces uknjižbe nije preterano komplikovan – potrebno je samo da se, pre svega, naoružate vremenom.

Nikola Čobić, agent prodaje u City expert-u, kaže za portal Nova.rs da se na uknjiženje stana može čekati i godinama.

„Istina je da se uknjiženja po starom zakonu (dokumenta overena pre prvog jula 2018. godine) nekad čekaju i po dve ili tri godine, mi nismo imali iskustva da se čekaju više od toga“, kaže Čobić.

Od datuma koji je naš sagovornik naveo, počeo je da se primenjuje novi zakon, gde javni beležnici sve ugovore, bilo da su oni o kupoprodaji, poklonu ili doživotnom izdržavanju, te ostavinska rešenja šalju elektronski po službenoj dužnosti Katastru, gde Katastar ima zakonski rok od pet dana da donese Rešenje o uknjižbi.

S druge strane, svi ugovori i rešenja koji su overeni pre naznačenog datuma, a na osnovu kojih treba da se uknjiži određena nekretnina, knjiže se po starom zakonu. Kako Čobić objašnjava, upravo je ovo najčešći razlog dugog čekanja jer, zbog predmeta koji se knjiže po novom zakonu, oni koji se knjiže po starom ne stižu na red.

Postoje određeni delovi Beograda u kojima je ovaj problem izraženiji u odnosu na ostale. Čobić ističe da su to Palilula, Zvezdara i Voždovac opštine u kojima se najduže čeka.

“Katastar u 27. marta je Katastar gde se uknjiženje najduže čeka, pre svega zbog velikog broja zahteva, jer su to i najveće opštine u Beogradu”, objašnjava Čobić.

Ipak, prema rečima sagovornika našeg portala, postoji rešenje za višegodišnje čekanje. Potrebno je da vlasnici stana prvo treba da napišu urgenciju na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Nakon toga, treba da predaju molbu lično, u nadležnom katastru. Nakon ovoga, trebalo bi da čekanju dođe kraj.

BONUS VIDEO Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar