Direktor UIKS-a Dejan Carević Foto:Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Program kazneno-popravnih ustanova na 29. Međunarodnom sajmu hortikulture – Beoplantfair počinje danas u Beogradu i trajaće do 7. aprila, saopštilo je Ministarstvo pravde. Prema rečima direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, više od polovine osuđenih u svim većim zavodima angažuje se u pogonima drvne, metalske i poljoprivredne proizvode.

Svoje proizvode na sajmu hortikulture izložiće šest kazneno-popravnih ustanova i to KPZ u Zabeli, Nišu, Somboru, kao i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu, koji po drugi put predstavlja svoj proizvodni program.

Direktor UIKS-a Dejan Carević Foto:Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Po prvi put će ove godine svoje proizvode sa zavodske ekonomije izložiti i Okružni zatvor u Smederevu, pre svega rakije od više vrsta voća (jabuke, kajsije, šljive i dunje) i ceđene sokove od voća sa ovog poljoprivrednog gazdinstva.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević obišao je štand Uprave, koji se ove godine prostire na dva puta većem prostoru nego prošlogodišnji – na više od 200 kvadrata.

Foto:Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Carević je poručio da se u svim većim zavodima više od 50 odsto osuđenih lica radno angažuje u pogonima koji izrađuju drvne, metalske i poljoprivredne proizvode pošto završe neophodnu obuku uz pomoć naših instruktora i sertifikovanih kuća sa kojima Uprava sarađuje.

On je izrazio nadu da je sve više poslodavaca spremno da zaposli obučene bivše osuđenike kako bi im se pružila šansa da oni i njihove porodice imaju sigurnu egzistenciju.

Kako je naveo, cela zajednica, u svim svojim segmentima, treba da pokaže da ne gaji predrasude prema onima za koje se smatra da su na „marginama“ jednog društva.

U proizvodnim pogonima najvećih zavoda organizuju se sertifikovane obuke osuđenih lica za najdeficitarnija zanimanja, kako bi im se olakšao povratak u zajednicu, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

BONUS VIDEO Odloženo gonjenje za Nedimovića, ali ne za penzionera ubijenog u zatvoru: Sistem izgleda samo funkcioniše na običnom čoveku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar