Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U Srednjoj školi u Rači, koronavirus je potvrđen kod sedam učenika iz tri različita odeljenja, a nastava u tim odeljenjima odmah je prebačena na onlajn, potvrđeno je našem portalu u toj školi. Sanja Radojević, direktorka škole kaže da sva inficirana deca imaju lakšu kliničku sliku i da se prati zdravstveno stanje dece koja su bila u kontaktu sa zaraženim drugovima.

U Srednjoj školi „Đura Jakšić“ u Rači, koronavirusom inficirano je sedam učenika i jedan profesor, a svi njihovi kontakti su izolovani i ne dolaze na nastavu. Najviše pozitivnih u jednom odeljenju je među maturantima Gimnazije, gde je virus potvrđen kod pet učenika, a virusom je inficirano i dvoje dece iz dva odeljenja trećeg razreda, kaže za Nova.rs Sanja Radojević, direktorka škole.

Ona je pojasnila da je prema preporuci epidemiologa, nastrava u sva tri odeljenja prebačena na on lajn u trajanju od dve nedelje.

„Maturanti su još u ponedeljak 26. oktobra počeli sa nastavom na daljinu, jer su u tom odeljenju već za vikend bila potvrđena tri slučaja. U utorak smo izolovali jedno odeljenje trećeg razreda gde je zaražen jedan učenik, a od danas još jedno odeljenje, tako da su nam ukupno tri različita odeljenja trenutno na onlajn nastavi“, rekla je Radojević.

Rača / Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je istakla da je škola danas dobila instrukcije epidemiologa, da se izoluju svi učenici koji su prošle nedelje pohađali nastavu i da će to za njih početi da važi od sledeće nedelje.

Direktorka Radojević naglašava da se u školi poštuju sve protivepidemijske mere koje su predviđene za bezbedno odvijanje nastave i veruje da su se deca inficirala na privatnim poroslavama, kojih je kako kaže, poslednjih dana bilo u Rači.

Predsednik Opštine Nenad Savković za Nova.rs kaže da je krizni štab u stalnom kontaktu sa epidemiolozima i da će na osnovu praćenja virusa tokom naredna dva – tri dana, biti preduzete i nove mere. On je najavio da postoji mogućnost da u školi bude u potpunosti obustavljena nastava.

„Mi smo prema Ministarstvu prosvete poslali predlog, da ukoliko među decom bude još inficiranih, nastava u svih 11 odeljenja pređe na onljan i da na taj način sprečimo dalje širenje virusa“ rekao je Savković, dodajući da su u opštinskom kriznom štabu firmirani operativni timovi i da će na osnovu preporuka epidemiologa, ukoliko bude neophodno, uvesti vanrednu situaciju.

Roditelj: Trebalo bi zatvoriti celu školu

Zoran Maksimović, otac maturantkinje u čijem odeljenju su potvrđeni prvi pozitivni slučajevi među srednjoškolcima u Rači, strahuje zbog pojave virusa kod dece i smatra da bi odmah trebalo zatvoriti celu školu. On kaže da se njegova ćerka dobro oseća i da nema nikakve simptome, ali da je upitno koliko je dece zaraženo.

Zoran Maksimovic Raca
Zoran Maksimović Raca, Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Virus je ušao u školu još prošle nedelje, a deca su i dalje išla na nastavu, pa se iz dana u dan povećavao broj inficiranih. Moje dete je od ponedeljka u izolaciji, ali se virus proširio među decom koja su dolazila na nastavu. Normalno je da smo svi zabrinuti, deca se međusobno druže na odmoru i pitanje je koliko se virus do sada proširio“, kaže ovaj zabrinuti otac.

On dodaje da njegova ćerka nije testirana na virus, jer nastavu prati u suprotnoj grupi od zaraženih školskih drugova, ali je ipak zabrinut, jer je kako kaže „nemoguće sprečiti kontakte među decom“.

Srednja škola „đura Jakšić“ u Rači ima 253 učenika, a u sastavu ovog srednjoškolskog centra su Gimnazija, kao i smerovi za Elektrotehničara informacionih tehnologija i Operatera u prehrambenoj industriji.

Ima zaraženih i u „Juri“

U Opštini Rača koja ima oko 11.500 stanovnika, virus je potvrđen među decom, ali i radnoaktivnim stanovništvom. Korona je ušla i u najveći fabriku koja posluje na teritoriji opštine, južnokorejsku „Juru“, ali u Sindikatu „Nezavisnost“, našem portalu nisu mogli da kažu koliko je radnika inficirano, jer se te informacije „kriju od zaposlenih“.

Predsednik Sindikata Saša Marković navodi da je u razgovoru sa radnicima došao do saznanja da na pojedinim trakama ima inficiranih kolega, ali da menadžment ne želi da saopšti koliko je tačno zaraženih.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Mi smo zabrinuti jer je virus potvrđen i sada cirkuliše među zaposlenima. Niko ne želi da nam kaže koliko je zaraženih, a mi radimo punim kapacitetom. Ako se hitno ne budu preduzele neke mere i kontakti zaraženih ne pošalju u izolaciju, ovde lako može da bukne novo žarište“ strahuje Saša Marković, predsednik Sindikata „Nezavisnost“.

On je dodao i da se u fabrici uglavnom poštuju preventivne mere, radnici imaju maske, sredstva za dezinfekciju i redovno im se meri temperatura, ali ističe da je i dalje najveći problem nemogućnost da se na proizvodnoj traci obezbedi distanca između ljudi.

Marković je podsetio da se zaposleni i dalje prevoze u krcatim autobusima, kao i da je u „Juri“ trenutno prijem novih radnika, pa će ukupan broj zaposlenih biti povećan za oko 300 ljudi, što kako kaže, može da poveća i rizik od širenja epidemije u tom kolektivu.

Prema poslednjem izveštaju kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, u Rači je u kućnoj izolaciji 79 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, a samo u poslednjih sedam dana u toj opštini koronavirus potvrđen je kod 22 osobe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar