korona u gvatemali
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Rakija viljamovka, ustupljena kruševačkom Crvenom krstu i Opštoj bolnici u tom gradu za dezinfekciju, biće prerađena u medicinski alkohol koji će se raspoređivati po potrebi, pre svega zdravstvenom ustanovama, objavio je portal Krusevacgrad.rs

Pročitajte još:

„Imajući u vidu da nas na jesen najverovatnije očekuje novi talas koronavirusa, te da će svakako biti i veće potrebe za sredstvima za dezinfekciju, našem gradu ova pomoć puno znači, posebno jer se u kruševačkoj bolnici leče pacijenti iz celog Rasinkog okruga, a gradi se i kovid bolnica koja će zbrinjavati pacijente iz celog regiona.

Sa aleksandrovačkom Vino Župom dogovoreno je da  besplatno izvrši preradu ove rakije u medicinski alkohol“, kaže Emina Todorović, sekretarka kruševačkog Crvenog krsta a prenosi portal krusevacgrad.rs.

Sa preradom će se krenuti nakon što budu preduzete sve zakonske procedure oko preuzimanja robe, a koliko će se tačno medicinskog alkohola dobiti , znaće se nakon što se utvrdi da li je u međuvremenu došlo do nekih oštećenja, u smislu razbijenih flaša,  isparenja i slično, s obzirom da je roba u magacinu stajala više od 15 godina, piše krusevacgrad.rs.

Foto: Wikipedia/Silverije

Prema rečima Todorović, dobijene količine medicinskog alkohola raspoređivaće se po potrebi, a prednost će svakako imati zdravstvene ustanove.

Podsećamo da je  Crvenom krstu i Opštoj bolnici u Kruševcu odobreno da  koriste rakiju viljamovku za dezinfekciju radnih površina, i to prema rešenju Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku.

Ovim ustanovama odlukom Vlade Srbije bez naknade ustupljena je rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005. godine.

Za dezinfekciju radnih površina biće iskorisćeno 9.196 flaša ove rakije.

Komentari

Svi komentari (10)