Foto: N1

Posetioci Atomske Banje Gornja Trepča kod Čačka, u samom centru mogu videti nesvakidašnji prizor. Na vrhu zasečenog brda, na samoj ivici provalije, stoje dve vikendice. Posmatrajući taj prizor, mnogi se pitaju samo kada će kuće skliznuti sa visine od osam metara. S druge strane, investitor tvrdi da će postaviti potporni zid.

Građevinska inspekcija iz Čačka je u martu ove godine naložila investitoru da obustavi radove, i sve vrati u prvobitno stanje, odnosno obezbedi objekte. Ali, vertikalni zasek i dalje stoji. Vlasnici dve vikendice koje su na samom vrhu „zaseka“, sada više nisu u mogućnosti da ih koriste, objavila je TV N1.

Kako su objasnili vlasnici okolnih kuća, zbog tog zasecanja i drugi objekti su ugroženi. Zorica Lukić iz Kragujevca kaže za N1 da su na njenom objektu stradale stepenice, ubrzo nakon što su građevinske mašine započele sa radovima.

Foto: N1

„I moja kuća je ugrožena. Stradalo je stepenište, a počela je i zemlja da otpada, jer su mašine načele brdo i sada u vreme kiša, kreću i drugi delovi brda da klize. Inspekcija je naložila u martu da se radovi obustave i da se postavi potporni zid. Ali, kao što vidite ništa nije urađeno. Ove vikendice koje su na provaliji su sada atrakcija u Gornjoj Trepči. Narod dolazi, i to slika“, priča Zorica.

Gordana Radulović iz Čačka, vlasnica obližnje vikendice, kaže da će sve teško biti vraćeno u prvobitno stanje. Prema njenim rečima, u trenutku radova su mnogi bili ugroženi.

„Meni je fascinantno da ovo brdo i dalje stoji. Ovde je zasek na visini od osam i dvadeset metara u dužini. Jedino rešenje bi bilo da se uradi potporni zid u toj visini. I kada bi se vratila zemlja, ona više ne bi imala tu čvrstinu kao ranije“, kaže Gordana.

U rešenju građevinske inspekcije iz Čačka koje je izdatu u martu, naloženo je investitoru da u roku od 15 dana, lokaciju „vrati u prvobitno stanje, vraćanjem zemlje u formirani iskop“. Međutim, investitor Miloš Stanković tvrdi da je on samo spasavao svoj objekat od klizišta koje je krenulo još 2014. godine.

Foto: N1

„Pokrenuo sam radove, jer je moj objekat bio ugrožen. Još pre pet godina se obrušilo 4.000 kubika zemlje. Ja sam radove izveo na svom zemljištu, i ne znam šta je tu sporno. Nameravam da postavim potporni zid i tako sačuvam, na prvom mestu svoj objekat. Ne poznajem vlasnike spornih vikendica, a nisu mi se obratili ni kada je proradilo klizište. Sam sam morao da uklanjam zemlju. U te vikendice 30 godina niko nije ušao“, rekao je Stanković.

Stanković za N1 kaže da je pre tri godine dobio tužbu od vlasnika tih vikendica, ali da su od suđenja odustali pred samo ročište.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare