Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 5 osoba, dok je broj zaraženih porastao za 162. Ukupno je od koronavirusa preminulo 139 osoba, a zaraženih je ukupno 7.276, dok se 96 osoba nalazi na respiratoru. Broj izlečenih osoba je 1.063, a ukupan broj hospitalizovanih osoba 3.477. Ukupno 622 zdravstvena radnika je pozitivno na koronavirus.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je da je u Vojvodini već sedam dana zadovoljavajuća epidemiološka slika, da je konstantan pad obolelih i izrazito povećanje onih koji su preležali kovid-19, odnosno, onih koji su ozdravili.

Dr Predrag Kon je rekao da rezultati u Srbiji pokazuju „da mi izlazimo iz ove situacije“ i da su ekscesi sve manje mogući. On je rekao da smo na samom početku pandemije na globalnom nivou, jer virus prelazi na južnu hemisferu, gde su zdravstveni sistemi mnogo slabiji, i gde će virus napraviti ozbiljne probleme.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Kon je rekao da smo pravovremeno ušli u stroge mere na početku, kao i da pravovremeno iz njih izlazimo. „To će trajati, neće odjednom da se preseče i da se uđe u normalan život“, napomenuo je Kon.

„Sada završavamo sedmu nedelju, a rekli smo da će trajati 10 nedelja, i da će još dve nedelje biti sporadičnih slučajeva. Nakon 10. nedelje biće samo pojedinačnih otkrivanja pozitivnih slučaja. Ekscesi su sve manje mogući“, rekao je Kon i napomenuo da se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih spustio na šest odsto.

„Proglašena epidemija će biti i dalje na snazi, sve dok je Svetska zdravstvena organizacija ne skine“, rekao je Kon.

Dr Zoran Gojković je rekao da se polako vraća zdravstveni sistem Srbije na primarnu zaštitu.

„Svi domovi zdravlja moraju da imaju posebne prostorije za pacijente sa akutnim respiratornim simptomima, kao i obučene timove za prvi pregled pacijenata u takvim ambulantama“, rekao je Gojković i dodao da je „moguće da su se u nekim domovima zdravlja privremeno napravile gužve“.

„Ljudi na Institutu za onkologiju ne mogu biti opremljeni istom opremom kao u kovid-ambulantama, ne zato što te opreme nema, nego zato što se to medicinski ne radi“, rekao je Gojković i dodao da je pre bilo 64 zaražena medicinska radnika na Institutu za onkologiju, a da ih sada ima 12.

Dr Srđa Janković je rekao da se ne bi trebalo oslanjati na mogućnost stvaranja vakcine protiv koronavirusa u narednih godinu ili godinu i po dana.

Dr Kon je rekao da je, za njega lično, logično da bude zabrana kretanja za 1. maj.

***

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ni narednog vikenda neće biti popuštanja što se tiče sprovođenja mera zabrane kretanja, navodeći da će zabrana trajati od 18 časova u petak do ponedeljka u pet ujutru.

Iako zvanična odluka nije doneta, za Nova.rs su iz kabineta predsednice Vlade Srbije rekli da se za prvomajske praznike razmišlja o tome da zabrana kretanja bude od četvrtka, 30. aprila popodne, do ponedeljka 4. maja ujutro.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare