Foto:Nova.rs

Lim sa deponija iz pet opština u Crnoj Gori, prema procenama stručnjaka, do Hidroelektrane Potpeć donese oko 40.000 kubika otpada. Čak polovinu tog smeća, voda zauvek proguta.

Pri svakom većem vodostaju Lim od izvorišta do ušća pokupi smeće sa sedam gradskih deponija, i mnoštva divljih deponija. Plus, smeće koje iz seoskih područja u reku nanesu rečice i bujični potoci.

Ipak, prema mišljenju Pribojaca, najveći zagađivač je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz sam Lim.

„Stanjevine su katastrofalna deponija. Nalazi se na ulazu u Prijepolje, na magistralnom putu, pa je vidljiva. Ljudi su se zgražavali nad tim prizorom, brda od smeća. Pod pritiskom javnosti ona je zatvorena. Ali, nisu saniranje, a Lim i dalje nosi smeće sa te deponije, pogotovo kad je visok vodostaj“, kaže Saša Bjelić, ekološki aktivista iz Priboja.

Foto:Nova.rs

Iz opštine Prijepolje kažu da su Stanjevine zatvorene u novembru, a da će ovih dana biti raspisana javna nabavka sa sanaciju smetlišta. Kažu da poslednji plavni talas jeste dohvatio deponiju, ali da nije odneo smeće, jer nije imao šta da odnese.

Nedaleko od brane na Potpećkom jezeru, već je trebalo da bude postavljena plutajuća sajla duga 300 metara, koja bi sakupljala smeće koje plovi Limom. Ali, zbog nedostatka novca za realizaciju, projekat još čeka.

Foto:Nova.rs

„Iz ministarstva su obećali da će doći sa projektantima koji će osmisliti i izraditi projekat plutajuće barijere na jezeru, a takođe i na bujičnim potocima koji se ulivaju u Lim na potezu od granice sa Crnom Gorom do Potpeća. Zadovoljni smo reakcijom ministarke Irene Vujović“, kaže Siniša Laković, predsednik Ekološkog udruženja „Jastreb“ iz Priboja.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare