Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Ukoliko predlog Ministarstva zaštite životne sredine bude i konačan, otpad iz Potpećkog jezera stići će do regionalne deponije Duboko u Užicu ali se neće i skladištiti u telo deponije. Plan je da se otpad razdvoji, balira i proda a za deponovanje Duboko nema kapaciteta.

Prema prvim procenama, Potpećkim jezerom otpad pluta na površini od oko sedam hektara.

U pitanju je uglavnom PET otpad, plastični predmeti, flaše i kese ali i velika količina drveća. Ukoliko organizacija čišćenja otpada bude prema najavi nadležnog ministarstva, do užičke regionalne deponije stići će otpad koji se može reciklirati i dalje koristiti. Sve u čemu ova deponija može da pomogne je razdvajanje otpada i njegovo baliranje a o prihvatanju u telo deponije nema ni govora.

U deponiju Duboko u Užicu, otpad stiže iz dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga a planirani kapaciteti su već premašeni. Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica godinama planiraju izgradnju svoje sanitarne deponije ali svi planovi su pali u vodu.

U vodi se našao i otpad iz nesanitarnih deponija a pre svega iz prijepoljske Stanjevine koja se  nalazi na samoj obali Lima.

Konačna odluka o načinu rešavanja problema Potpećkog jezera, kako naš portal saznaje, biće doneta u ponedeljak  u Beogradu,  na zajedničkom sastanku svih strana, institucija i nadležnih ministarstava.

Foto:N1

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar