Organizacija Kreni - Promeni danas je organizovala protest ispred Radio televizije Srbije u Takovskoj 10. Skup pod sloganom "Srbija nije na prodaju” održan je zbog toga što javni servis prolongira prikazivanje reklame o Rio Tintu i iskopavanju litijuma u dolini Jadra. Ovaj spot su finansirali građani, a glavni protagonisti su glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin.

RTS nije emitovao taj spot koji se zalaže za očuvanje životne sredine Srbije, ali će Nova.rs biti vaš javni servis i omogućiti vam da ga pogledate.

Kreni – Promeni ocenjuje da je to što spot nije emitovan očigledno kršenje prava na slobodu izražavanja.

„Reklama građana bila je odgovor na reklame Rio Tinta koje su propagirale kopanje litijuma što bi trebalo da bude predmet referenduma kako su najavile vlasti. Kreni – Promeni je kontaktirao Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje će podneti tužbu protiv RTS-a, a direktoru RTS-a, Draganu Bujoševiću biće podnete disciplinske prijave protiv Mirjane Katanić i Milice Đuričić Janjić, direktorke službe marketinga zato što su prekršile radnu obavezu“, navode iz Kreni – Promeni.

Organizacija Kreni – Promeni pokrenula je i peticiju „Rio Tinto – marš sa Drine“ koja se protivi bilo kakvom otvaranju rudnika u dolini Jadra. Peticiju je do sada potpisalo oko 148.000 građana, a možete je potpisati na https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-tinto-mars-sa-drine .

Oglasio se i RTS

Radio-televizija Srbije saopštila je da spot protiv kompanije Rio Tinto udruženja Kreni-Promeni nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

Zbog ovoga je „konstatovano da nisu ispunjeni formalni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke“, navodi se u odgovoru RTS udruženju Kreni-Promeni, koje je optužilo javni servis za cenzuru, prenosi N1.

„Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova i to dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, kažu iz RTS.

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS će po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke, dodaje se.

BONUS VIDEO: Ne odustaju ni Rio Tinto, ni protivnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare