Porodica Kocić iseljena je danas iz svog stana u ulici Maksima Gorkog. Pored svih loših momenata, naše kamere zabeležile su i trenutak ljudskosti u kojem su građani objasnili radnicima da ne treba da iznose nameštaj, jer to nije human posao, što su oni shvatili i odustali od ovog posla. Svakako video dana, ali i trenutak koji nam kaže da nije tako teško biti čovek i da treba razumeti onog drugog.

Izvršitelji i policija ušli su jutros u stan porodice Kocić, koja živi u ulici Maksima Gorkog na Vračaru i počeli sa prinudnim iseljenjem. Ispred stana su se okupili građani koji ovoj porodici pružaju podršku, kojima je policija branila prilaz stanu, dok su izvršitelji iznosili stvari. Na kraju drame stan je zapečaćen, a nesrećna porodica je ostala sa svojim stvarima i nerešenim problemima ispred stana.

Jedan od retkih trenutaka koji je pokazao da nismo baš toliko postali nemi na muke drugih ljudi, jeste situacija u kojoj su dva radnika došla da iznose stvari iz ovog stana. Naravno, nisu oni ni znali o čemu se radi, već su kako sami kažu došli da zarade svoje dnevnicu.

Okupljeni građani nekoliko puta su im govorili da to ne rade i da jednostavno odu, da će im ako treba oni dati dnevnicu ili da će im naći neki novi posao. Jedna građanka, koja se našla među okupljenima, razgovarala je sa dva radnika na ulazu u dvorište stana kako bi im objasnila da nije dobro ukoliko žele da učestvuju u ovome.

„Svakom može da se desi i tebi ovo može da se desi. Smislićemo posao za danas, ovo je mnogo skuplje, nemoj da imaš porodicu na duši zbog ovoga. Ipak treba da budemo ljudi“, objasnila je građanka radniku koji je izjavio da je on samo fizikalac i da radi svoj posao, ali kada mu je sve objašnjeno on je odlučio da se povuče sa svojim kolegom, pa da na ovaj način ne doprinese dodatno tragediji porodice Kocić.

Okupljeni su nakon toga insistirali da plate radnicima, što oni su želeli da uzmu.

Ne znamo da li su na kraju prihvatili ovu ponudu, ali nije ni bitno. Bitnije od toga jeste da su oni ostavili ovaj posao i da su pokazali ljudskost u danu kada je ova osobina prestala da postoji za Kociće.

Bonus video: Porodica Kocić iseljena iz svog stana u Maksima Gorkog 95

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare