Radovi na Aerodromu Nikola Tesla u punom su jeku, pa je prva stvar koju putnici koji slete u Beograd vide nakon što izađu iz aerodromske zgrade jeste upravo gradilište. Dok deo građana, sa kojima je ekipa portala Nova.rs razgovarala, pozdravlja rekonstrukciju, drugi su pak imali problema da se snađu na dolaznom terminalnu, ali i da dođu do prevoza.

„Ma nikako“, „Obeleženo jeste, ali džaba“, „Baš je konfuzno sve“, „Snalazimo se nekako“, „Lako je naći izlaz, ali je sada prilično dug put“, samo su neki od komentara putnika koji su imali problema da se snađu na Aerodromu pored velikih radova.

Na samom putu kod aerodromske zgrade zbog radova su gužve, a posebno je problematičan deo kod izmeštenog dolaznog terminala koji se nalazi tik uz gradilište. Sam ulazak na parking ispred dolaznog terminala otežan je i zbog velikog broja taksi vozila koji čekaju mušterije.

Sa druge strane, sugrađani koji čekaju svoje prijatelje ili članove porodice da slete, svoje automobile, što je naša ekipa imala prilike da vide, svoje automobile parkiraju i po zelenim površinama na samom putu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ukoliko građani žele da idu gradskom linijom 72, onda će morati da ispešače nekoliko stotina metara sa koferima provlačeći se kroz parking ili hodajući uskim trotoarom tik uz samu ogradu gradilišta sve do kružnog toka kod terminala za dolaske, tako da kada su veće gužve nije strano da ljudi sa koferima hodaju po ulici umesto trotoara.

Poseban problem predstavlja to što se deo pešačke staze nalazi na izlazu sa gradilišta, gde prolaze kamioni i mešalice.

Ono što je naša ekipa primetila na Aerodormu jeste da je manji broj „divljih“ taksista nego ranijih godina, ali našoj ekipi se požalila jedna putnica koja je tek sletela u Beograd i pokušala da nađe taksi prevoz.

Naime, prema njenoj priči ona je došla do jednog taksite sa kuponom koji je uzela na Aerodromu, ali joj je navodni taksista tražio iznos koji je za 1.000 dinara veći od navedenog tvrdeći da su „pogrešno upisali iznos“.

Za razliku od putnika, zaposleni u firmama koje rade na Aerodromu se mnogo lakše snalaze, ali priznaju da imaju česta pitanja građana o tome gde su toaleti, gde su odlasci, toaleti, gde se pakuju koferi, plaća parking i slično.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U principu bili smo pripremljeni, tako da se snalazimo… Bilo bi dobro da stave neku kućiću sa informacijama“, dodaje nam radnik jedne firme koja radi pri Aerodromu.

Inače, sredinom aprila otvoren je novoizgrađeni deo terminala Aerodroma „Nikola Tesla“, površine 13.600 kvadrata, čime su, kako je saopštio VINCI Airport, povećani kapacitet aerodroma, komfor i efikasnost tokova putnika.

Među novitete, VINCI je naveo centralizovanu bezbednosnu kontrolu, koja se sada nalazi ispred postojeće pasoške kontrole, a dodatni krovni koridor u novom delu omogućava razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika. Postavljene su i pokretne trake za brže i lakše kretanje putnika.odvojene tokove putnika i open-space koncept čekaonica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Novi deo terminala ima dodatnih osam čekaonica sa avio-mostovima i pet čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 gejtova“, naveli su saopštenju i dodali:

„Pored novog dela terminala, završena je i prva faza proširenja pripadajuće platforme površine blizu 27.000 kvadratnih metara, u čijem sklopu su i 4 nove parking pozicije, uključujući i jednu za širokotrupne avione.“

Pored ovih projekata, VINCI Airports će glavne radove na modernizaciji završiti 2023. godine, uključujući proširenje putničkog terminala, nove prilazne puteve i parkinge, nove avio mostove i čekaonice, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće poletno sletne staze. Radovi će omogućiti da se do kraja perioda koncesije u 2043. godini dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje.

BONUS VIDEO – Novi terminal aerodroma Nikola Tesla

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar