Kada je pre trideset pet godina učinio uslugu opštinskoj vlasti tako što je od smetlišta napravio uređenu parcelu i na njoj sagradio objekat od pedeset kvadrata, poljoprivrednik Zoran Milojević iz Aleksandrovca ni u najgorem snu nije mogao da sanja da će lokal ista ta vlast da ruši zato što im je "iznenada potrebna ta parcela". Iako je objekat pod sudskim sporom, a ročište zakazano za 20. februar, rušenje je najavljeno za sutra ujutru, pa je danas počelo iznošenje inventara iz lokala.

Naime, lokal čije je rušenje zakazano za sutra ujutru, čini pekara koja radi već 15 godina i od koje žive četiri porodice. Pekara se nalazi u samom centru Aleksandrovca, odmah pored objekta predsednika Skupštine opštine Aleksandrovac koji je, kako nam Zoran kaže, inicirao rušenje.

Foto:Privatna arhiva

„Čovek zapravo želi da proširi svoj objekat tako što će srušiti moj. Lokal je u mom vlasništvu, plaćam porez za to, dobijam poreska rešenja. Prvobitno sam držao prvu privatnu prodavnicu prehrambene robe takozvani Dragstor, a poslednjih 15 godina lokal izdajem čoveku koji je otvorio pekaru i koji od zarađenog novca hrani četiri porodice. Još uvek ne verujem šta se dešava“, priča uznemireno Zoran.

Foto:Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, „lokalni kauboji“ koji su na vlasti, predsednik Skupštine opštine Slavoljub Miljković i predsednik opštine Mirko Mihajlović bacili su oko na ovaj deo zemlje na kom se nalazi pomenuta pekara, iako je opština dala Zoranu parcelu koja je tada bila zapuštena i dozvolila mu podizanje objekta.

„Oni verovatno žele da prave neke zgrade za sebe, neke stanove, otkud znam. Zakazali su rušenje pekare za sutra u 8 ujutru. Taj objekat stoji na tom mestu već 35 godina i niko ga nikada nije dirao, niti pomerao. I sad im se ćefnulo da ga ruše. Ma nemoj?!“

Pročitajte još:

Zoran je, objašnjava, ranije bio privrednik koji je pomagao grad, kao i lokalne fudbalske i košarkaške klubove.

Foto: Privatna arhiva

„Pomogao sam izgradnju hale, potom da se poploča ulica. Platio sam veliku sumu novca za pravljenje pešačke zone ispred tog objekta, više se i ne sećam čega još. Sudim se sa njima jer oni tvrde da je zemljište njihovo. To je kao gradsko zemljište, a ja sam tu već 35 godina. Hoće da me uklone pošto je sudija dao nalog da izađe sudski veštak, da veštači taj objekat i da napravi procenu. I sad oni hoće da uklone taj objekat, verovatno da bi sakrili sve to i da bi preuzeli parcelu da naprave stanove za sebe ili šta već imaju u planu“, uveren je Milojević.

Zoran Milojević Foto: Privatna arhiva

Pekara, inače, ima dozvolu za rad koju je izdala lokalna samouprava.

Rešenje o rušenju pomenutog objekta 1. februara stiglo je pre nekoliko dana.

„Pretpostavljam da će oni to uraditi, pošto je obaveštena i Elektrodistribucija. Ali nemaju osnova to da urade, odnosno da isključe struju jer računi su svi izmireni, a postupak pod sudskim sporom. I da je ne znam šta, kad je pod sudskim sporom, ne može da se ruši. Ovo je interes pojedinca, to je očigledno. Ja sam pokušao to da rešim, da se dogovorimo. Rekao sam da ćemo videti šta će sud odlučiti. Kakva god bude bila odluka, u redu, međutim njima to očigledno ne odgovara. Predsednik Skupštine je rekao da ga ne zanimaju nikakvi papiri, on uklanja objekat i to je to. Koliko sam razumeo, oni su to izglasali na nekoj njihovoj sednici. To je izvršna vlast i mogu da rade šta hoće“, kaže Zoran.

Povodom planiranog rušenja ovog objekta, uputili smo pitanja opštini Aleksandrovac, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

****

BONUS VIDEO: Priprema se terena za rušenje vile, koja je deo kulturno-istorijske celine Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare