Zagrebački portal Poslovni dnevnik, pozivajući se na „dobro upućeni izvor iz Elektroprivrede Srbije (EPS)", preneo je da će se tokom zime, tačnije u novembru, decembru i polovini januara u Srbiji sprovoditi restrikcije struje i to na dva sata tokom noći u Beogradu i Novom Sadu.

Budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesecima upozorava građane da nas čeka hladna zima, da je poručivao da se ne ide na more jer ćemo se zimi kupati, ali u hladnoj vodi.

Nova.rs je izašla na ulice Beograda, kako bismo videli šta građani misle o scenariju o kojem pišu hrvatski mediji, ali i o predsednikovim upozorenjima.

„Ja se ne plašim, idem kod sina u Majami, biću tamo tokom zime tako da se ne potresam“, rekla nam je sugrađanka.

„Bilo je toga pre davno, znamo kako je tako da se ne bojimo. Imali smo priliku 3. aprila da kažemo šta mislimo, ali nismo… Zato sada, marš nazad u frižider“, rekao nam je gospodin.

„Sve zavisi od Putina, kako on kaže tako će i biti“.

Foto: Nova S

„Nema problema neka bude, šta fali ne plašim se naravno. Kad nemam struju, ja ću raditi nešto drugo u lokalu“, rekao nam je gospodin koji radi u obučarskoj radnji.

Na pitanje, ako se ne plaše restrikcija, da li se plaše kako će se grejati tokom zime, rekli su nam da se ni toga ne plaše.

„Biće kako biti mora, nema potrebe za panikom“, rekla nam je gospođa.

„Ma ne, da li zaista mislite da će se to desiti? Ja mislim da neće. Jeste svet u krizi, ali mislim da smo po pitanju ovih stvari bezbedni“, rekla nam je sugrađanka.

Podsetimo, kako prenosi Poslovni dnevnik, paziće se da distributivna područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću.

To se odnosi samo na planiranja isključenja, a ne na havarijska, koja su takođe moguća, zbog lošeg statusa tehnike u TE Nikola Tesla (TENT), kao i velikih gubitaka u transmisiji, piše u tekstu.

Glavni razlog je, kako navode, nestašica uglja iz rudnika Kolubara, što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od sedam miliona tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg uglja.

Dakekovod struja
Dakekovod Foto:EPA-EFE/Darek Delmanowicz

EPS negira da planira restrikcije

Elektroprivreda Srbije nema u planu poslovanja restrikcije električne energije, kako navode neki mediji u regionu, niti je bilo ko iz EPS-a mogao dati takve neproverene informacije, navodi se u demantiju EPS-a povodom pisanja hrvatskog portala „Poslovni dnevnik“ .

Isti izvor je naveo i da se u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

Bonus video: Borba Miloša Markovića protiv izvršitelja i EPS-a

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare